Kósa Lajos, a korcsolyaszövetség (MOKSZ) elnöke – mi más és főleg is – a 11 milliárdért átvett CET, illetve Bálna névre hallgató épületben mutatta be a grandiózus terveket. A tervező 43 milliárdra saccolta a jégpályát, de Kósa már most bejelentette, ez az összeg korán sem a számla vége.
[mnky_ads id=”3808″]

Ki tudja hol áll meg? – mármint a végösszeg

Az Orbán rezsim leszállva a fociőrület vezérelte stadionépítősdiről, most presztízs-beruházásként a Puskás-stadion mellé álmodtatott korcsolyapalotát. A nemzetközi pályázatot a Bordás Péter neve által fémjelzett Bord Építészstúdió lekerekített ötszöges terve nyerte a Kósa Lajos elnökölte bizottság ítélete alapján.

Kósa kapva az alkalmon, azonnal egyértelműsítette, hogy a 43 milliárd csak amolyan irányár, lesz az még több is, hiszen az csupán:

„iránymutatásra sem alkalmas szám (….) Ki tudja, az építőipari árak, amik az elmúlt időszakban 30 százalékkal, az alapanyagárak 10 százalékkal emelkedtek, hogyan állnak majd később…”

Magyarázatként még azt is hozzátette, hogy:

“Egy 400 méteres ovális korcsolyapályából és négy darab 30-szor 60 méteres short track pályából áll (ismert, ez utóbbi sportág a Liu fivérek sikersportága), egyben a jégkorongozók otthona is lesz. Az Istvánmezőn, a Kisstadion és a Velodrom elbontásával helyet kapnak még kiegészítő létesítmények, öltözők, edzőtermek, és akadémiai központ is lesz, hogy ilyen rendszerben lehessen oktatni a gyorskorcsolyát, illetve a műkorcsolyát. A beruházó a kormány.”

Cselovszki Zoltán, aki jelenleg az Iparművészeti Múzeum megbízott főigazgatója

„az építészszakma nevében”

a győztes pályamű legfontosabb érdemei között említette, hogy egy, a városképbe illeszkedő, nem pedig uralkodó elképzelés nyert.

A csarnok a mostani tervek szerint 2021-re épül meg, a sportolók pedig 2022-ben vehetik birtokba teljes egészében.
[mnky_ads id=”3808″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét