Nem engedik kikötni a menekülteket szállító mentőhajót

A mentőhajó az olasz hatóságoktól kapott vészhívásokat, ezután több száz menekültet mentett ki bajba jutott hajókról. Most meg az olasz hatóságok nem engedik kikötni…

Az Aquarius egy kereső- és mentőhajó, amelyet két nemzetközi segélyszervezet működtet – mondja a hajó fedélzetéről Anelise Borges, az Euronews riportere.

Még egy napja sem futottunk ki a tengerre, és máris több vészhívást irányítottak át hozzánk az olasz hatóságok. Ezek alapján a legénység megkezdte a keresést és rátalált két hajóra, amely több mint 200 menekültet szállított. Legalább öt órába telt kiemelni és biztonságba helyezni az összes embert. Ezek után további menekülteket is felvettünk a fedélzetre, más hajókról. Az Aquariuson most több mint 600 ember tartózkodik. Valamennyien Európába tartanak, de hogy hová, még nem tudni. Az olasz hatóságok egyelőre nem jelöltek ki kikötőt számukra, így most a tengeren várnak. Jelenleg az Orvosok Határok Nélkül szervezet gondoskodik róluk. Azt mondják, ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

“Elég jól fel vagyunk készülve, 2-3 napra elegendő élelmünk és vizünk van ennyi ember számára. Persze ez nem az a helyzet, amire vágytunk, a hajó túlzsúfolt, sokan a fedélzet deszkáján alszanak, szóval egyáltalán nem jók a körülmények. Az emberek fáradtak, kimerültek, szeretnénk, ha már valami kényelmesebb helyen pihenhetnének” – nyilatkozta az Euronews tudósítójának az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet projekt koordinátora.

A helyzet tehát feszült, de a fedélzeten jelenleg nyugalom van. Az Aquariuson 629 ember vár a sorsára, köztük hét állapotos asszony, 123 kísérő nélküli kiskorú és tizenegy kisebb gyermek.

A hajót aztán Máltára irányították, de ott sem fogadták

Az olasz hatóságok a belügyminiszter utasításának megfelelően nem engedték kikötni az SOS Mediterranee és az Orvosok Határok Nélkül szervezetek hajóját, az Aquariust fedélzetén 629 menekülttel. A hajót Máltára irányították, de a valettai kormány közölte: nem illetékesek az ügyben, mert a mentés Líbia partjainál történt, amit az olasz parti őrség koordinált. Az Aquarius jelenleg líbiai vizeken várakozik.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter kijelentette: az új olasz kormány véget vet annak a gyakorlatnak, hogy segélyszervezetek tengeri taxiként működve könnyítsék meg az illegális bevándorlók Európába jutását.

Olasz kormányfő: Olaszország orvosokat küld az Aquariusra

Olaszország orvoscsoportot küld az Aquarius nevű hajóra, amely 629 migránssal a fedélzetén vesztegel nemzetközi vizeken, és sem Olaszországban, sem Máltán nem engedik kikötni – jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Rómában.

Olaszországot magára hagyták a migrációval – sommázta álláspontját az olasz kormányfő.

A NATO főtitkárával folytatott megbeszélés után Giuseppe Conte kijelentette, Róma továbbra is a katonai szövetség elkötelezett tagja, de nyitást szorgalmaz Oroszország felé. Conte hangsúlyozta Oroszország “elengedhetetlen szerepét”, amely nélkül egyetlen nemzetközi válsághelyzet sem oldható meg. Az olasz miniszterelnök azt a “kettős” módszert nevezte meg példaként, amelyet a NATO  az ukrajnai válság esetében követett Moszkvával szemben határozottságot és párbeszédet ötvözve.

Az olasz politikus ezzel egy időben a NATO fokozottabb fellépését sürgette a Földközi-tenger térségében. Conte azt mondta, Olaszország nagyon sokat fektetett be a NATO-ba, és továbbra is ezt fogja tenni. Hangsúlyozta: úgy gondolják, hogy Olaszország egyre inkább kulcsszerepet tölthet be a szövetség déli térségében, abban az instabilitással teli övezetben, amely már megszakítás nélkül a Földközi-tenger nyugati medencéjétől a Közel-Keletig terjed, és ahonnan az olasz állampolgárokat fenyegető veszély érkezik, az illegális kereskedelem minden formájában, beleértve az emberkereskedelmet is.

Jens Stoltenberg, aki Elisabetta Trenta olasz védelmi miniszterrel is találkozott, a nemzetközi missziókban szolgáló olasz kontingensek munkáját méltatta.

Egy másik mentőhajót sem engednek kikötni

Ezzel egy időben Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán közölte, hogy a Sea Watch német nem kormányzati szervezet (NGO) egyik hajója líbiai vizeken több száz migránst vett fedélzetére. Salvini hozzátette, hogy Olaszország ezt a hajót sem engedi kikötni.

(Forrás: Euronews, MTI)

Kapcsolódó:

Emberkereskedők öltek meg menekülteket

Az olasz maffia sokat keres a menekülteken

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük