Emberkereskedők öltek meg menekülteket

Emberkereskedők öltek meg legkevesebb tizenöt menekültet, illetve tucatnyi társukat megsebesítették a hét közepén Líbiában, mert szökni próbáltak. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet szerint több mint százan szöktek el az emberkereskedők egyik titkos börtönéből a Líbia északnyugati részén fekvő Bani Valid településen.

A bűnözők tüzet nyitottak a menekülőkre, hogy ismét elfoghassák őket. Az MSF orvosai a településen lévő kórházban 25 túlélőt kezeltek. Egyeseknek súlyos lőtt sebei és többszörös csonttörései voltak. A sebesültek nagyészt Eritreából, Etiópiából és Szomáliából származó fiatalok voltak, akik Európába próbáltak eljutni. Voltak, akiket három éve tartottak fogságban az emberkereskedők, többször is eladták őket Bani Valid és a közeli Neszma településeken.

Fotó: MSF

Az MSF szerint többeken hegek, elektromos égési nyomok és régi, begyulladt sebek voltak. Az Orvosok Határok Nélkül kiemelte, hogy több helybeli, köztük kórházi dolgozók, a városvezetés, valamint a biztonsági erők tagjai próbálták védeni az elszökött migránsokat. A túlélők elmondták azt is, hogy mintegy 40 ember, többségük nő maradt az emberkereskedők börtönében.

Az elszökött menekülteket átszállították Tripoliba, ahol egy idegenrendészeti központba zárták őket

Christophe Biteau, az MSF líbiai missziójának vezetője szerint az önkényes fogva tartásuk nem lehet megoldás, mert az áldozatoknak égető szükségük van védelemre és támogatásra. Az emberrablás gyümölcsöző üzletágát csak fellendítette az EU politikája, amely segít a líbiai hatóságoknak elfogni a Földközi-tengert átszelni vágyó migránsokat, visszaküldve őket az észak-afrikai államba.

Líbia, Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után, mély káoszba zuhant, amely miatt az észak-afrikai országba érkezőket a szokásosnál is sokkal inkább fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei. Eltérő becslések szerint hatszázezer és egymillió közöttire tehető az országban tartózkodó menekültek és migránsok száma.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük