Nemkívánatossá vált a 15. Maccabi Európa Játékok megnyitóján az aHang fotósa!

Számos ponton érthetetlen az, ami a Maccabi Európa Játékok 2019 kedd esti megnyitóján az aHang munkatársával történt. Nem tudni, hogy arab csengésű neve, vagy az őt fotósként delegáló szervezet keltette fel vele kapcsolatban a szervezők figyelmét, mindenesetre, hiába kapott visszaigazolást a regisztrációjáról, a pályára nem engedték be.

Helyhiányra hivatkoztak, amit a bent lévők cáfoltak….

Az AHang közleményéből kiderül, hogy kolléganőjük füle hallatára zajló telefonbeszélgetésekből egyértelműen volt, kifejezetten csak neki nem volt már hely az egyébként messze nem telt házzal üzemelő stadionban.

Nemrég indult, a Biztosítsák a tranzitzónákban élők alapvető emberi jogait! című kampányra szerették volna zsidó önkéntesek felhívni a Maccabi eseményein résztvevő sportolók és látogatók figyelmét, ezért – területfoglalási engedéllyel – kedd délután kitelepültek a 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségének helyt adó budapesti új Hidegkuti Nándor Stadion elé. Őket és az eseményt kívánta fotózni Abdallah-Magdy Szabrina, aki az ehhez szükséges sajtóengedélyt pár nappal korábban igényelte és megkapta.

A 15. Maccabi Európa Játékok megnyitója az aHang számára azonban nem a szolidaritás megerősítésének lehetőségét, hanem a véleménynyilvánítás szabadságának meggyalázását, illetve a magas politikai szinten generált előítélet és diszkrimináció megtapasztalását jelentette.

-írták, majd részletesen ismertették a történteket.

“Kedd (2019.07.30.) este munkatársunkat, Abdallah-Magdy Szabrinát annak ellenére nem engedték be a 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségére, hogy érvényes sajtóbelépővel rendelkezett. Belépőjének érvényességét igazolja, hogy korábban a regisztrációját elfogadták, a játékok sajtótájékoztatójára gond nélkül bejutott.

Az őt feltartóztató sajtós munkatárs helyhiánnyal magyarázta ezt a lépést,

később a biztonsági őrök viszont a jogosultságát nem találták megfelelőnek. Amíg kolléganőnk az ügyet próbálta tisztázni a 15. Maccabi kommunikációs igazgatójának főmunkatársával, Fenyvesi Ágnessel, más orgánumok képviselői probléma, a belépőjük, regisztrációjuk felülbírálata nélkül jutottak be a megnyitóra.

A már zajló eseményről kijövő egyik fotós később megerősítette, hogy voltak szabad helyek a fotósok számára kijelölt pályaszakaszon.Kolléganőnk tanúja volt továbbá egy telefonbeszélgetésnek is, amelyet Fenyvesi Ágnes állítása szerint György Bence kommunikációs igazgatóval folytatott, ebből az derült ki számára, hogy kifejezetten az ő bejutását akarták megakadályozni.”

Az eset után hivatalos állásfoglalást kértek a játékok szervezőitől,

illetve a kommunikációs vezetőtől, egy rövid levélben a sajtóosztály annyit írtak, hogy az újságírót helyhiány miatt nem engedték be.

“Számunkra ez a magyarázat elfogadhatatlan, hiszen azóta több sajtós kolléga is megerősítette, nem volt teltház a stadion egyetlen részén sem, tudomásunk szerint pedig másoktól nem tagadták meg a belépést.

Feltételezhetjük, hogy egy nemzetközi, az elfogadást népszerűsítő, államilag szervezett magyarországi kulturális és sport eseményre valakit származása és az általa képviselt ügy miatt nem engedtek be.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük