Nemzeti RIGÓ - a befuccsolt jegyrendszer - Városi Kurír

Sorting by

×

Nemzeti RIGÓ – a befuccsolt jegyrendszer

Szánalmas történet volna a budapesti elektronikus jegyrendszeré, ha nem vetődne fel a közpénzekkel való visszaélés gyanúja – amit az is megerősít, hogy a főpolgármester emiatt kezdeményezte a menesztését a BKK vezetőjének és vette el Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettestől a közlekedési cég felügyeletét.

Hirdetés

2015. elejére elkészült a RIGÓ néven futó e-jegyrendszer előszítése.

Ez még Vitézy Dávid vezetése alatt történt. Majd Vitézy-t menesztették és a BKK-nál kezdetét vette az általa elindított közlekedési elképzelések beszántása és sóval behintése, ami fontosabb volt a főváros vezetése számára, mint a lakossági szolgáltatás biztosítása.

A Dabóczi Kálmán – akinek a menesztését a mai napon kezdeményezte Tarlós István főpolgármester – vezette BKK nem a RIGÓ megvalósításával foglalkozott, hanem ehelyett többször átszervezték a csapatot és kicserélték a menedzsmentet (illetve az eredeti projektcsapat szakemberei részben maguk is megunták a zavaros időhúzást). Rejtély, hogy a kész szerződéseket miért nem tudták két és fél éven keresztül elindítani, viszont felmerül a korrupció gyanúja. Azt beszélik, hogy egy bizonyos céges holdudvar helyzetbe hozása és a közpénzek kitalicskázása folyt. Ezért is kértem ki a RIGÓ-ra és az elektronikus jegyrendszerre vonatkozó szerződéseket 2015. januártól napjainkig, hogy átlássuk, mi történt. Több levelet is kaptunk, de a kért adatokat nem.

Időhúzás…

Emlékezhetünk, hogy mivel az e-jegyrendszert már régóta ígérték, az időhúzás kezdett végletekig kínos lenni. Nem csoda, hogy a vizes VB-re akartak valami villantani, és összetákoltatták a T-Systems-szel ezt a több sebből vérző… khm… rendszert. Közbeszerzés nélkül, úgy, hogy a T-Systems jegyautomata-üzemeltetésre vonatkozó szerződését bővítették.

Érthető, hogy a kapkodva készült on-line rendszer rosszul működött, de bűncselekmény gyanúját is felveti, hogy a személyes adatok biztonsága sérült. Szánalmas volt a BKK kommunikációja, egy sérülékeny rendszerért a létrehozók a felelősek: hiába gyártanak összeesküvés-elméleteket, nevetséges dolog egy diákra, összehangolt külföldi hekker-támadásokra vagy a pirézekre fogni, hogy személyes adatok tömegei szivárogtak ki.

Mostanra pedig már odáig jutott a történet,

hogy maga a BKK sem vállalja tovább, ezért felmondja a szerződést.

A nyilvánvaló hibák mellett az egész történet nagyobb kárt okoz, mint gondolnánk. Az elektronikus jegyrendszer ugyanis nem egyszerűen egy on-line jegyvásárlási lehetőség, hanem komplex közlekedésszervezési eszköz. A közösségi közlekedés szervezéséhez is szolgáltat adatokat, lehetővé teszi egy, a mainál érzékenyebb kedvezményrendszer működtetését és összehangolható a fővárosi parkolási és behajtási rendszerrel is. Ez a fiaskó aláásta a közlekedőknek az e-jegybe vetett bizalmát, ami talán a legnagyobb károkozása a felelős döntéshozóknak.

Nem nyugszunk addig, ameddig ki nem derítjük, hogy

  • Mi valódi oka annak, hogy a projekt meghiúsult.
  • Hogyan és ki készítette elő végül is a projektet?
  • Hányszor változtattak a műszaki tartalmat!
  • Hányszor módosítottak határidőt?
  • Hányszor módosítottak a szerződéses árat és miért?
  • Mennyit fizettek ki eddig a cégnek és egyéb személyeknek?
  • Hogyan és mikor fogja a cég visszafizetni az eddigi munkát, továbbá a meghiúsulási kötbért?

Ki tehát a felelős azért, hogy Budapesten nem működik a hatékony közlekedésszervezést és az utazók kényelmét szolgáló elektronikus jegyrendszer?

V. Naszályi Márta

Előzmény

Előbb az Azonnali, majd a Hvg írta meg névtelenséget kérő források alapján, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felbontotta az elektronikus jegyrendszer kifejlesztésére, kialakítására és próbaidős üzemeltétésre kötött gigaszerződést. A hírt egy órával később főpolgármester-helyettes is megerősítette. A részletekről itt. olvashat.

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Nemzeti RIGÓ – a befuccsolt jegyrendszer

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.