Női kosár Eb-selejtező: magyar diadal Temesváron

A magyar női kosárlabda-válogatott könnyedén legyőzte a román együttest csütörtökön Temesváron az Európa-bajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójában.

A magyarok a kvalifikáció tavalyi nyitányán négy ponttal kikaptak a favorit spanyoloktól Szekszárdon, majd 115-58-as kiütéses győzelmet arattak Izlandon

A román válogatott is megverte Bukarestben az izlandiakat, majd 55 ponttal alulmaradt Spanyolországban. 

Székely Norbert szövetségi kapitány előzetesen közölte, hogy fiatal és foghíjas csapata – az első számú center, Határ Bernadett tavasz óta harcképtelen – győzni megy Temesvárra. A két hárompontos gárda csütörtöki összecsapásán az első percek igazolták az elképzelést: Daniel Calancea román szakvezető 0-8-nál, már a 3. percben időt kért. Az első hazai kosár ennek ellenére csak 0-25-nél (!) született meg, ekkor Kiss Virág már 10 pontnál tartott.

A románok a 15. percben érték el a 10 pontot, amikor a vendégek már 43-nál álltak, és a mérkőzés már gyakorlatilag eldőlt. A februári végelszámolásnál fontos szerepe lehet majd a csoportmásodikok között a kosáraránynak, a magyarok ennek megfelelően 40 ponttal elhúztak, a nagyszünetben 14-56 volt az állás.

A vendégek 20 perc alatt hat triplát dobtak – a házigazdák egyet sem -, a félidőben a pécsi Kiss 15, a honosított szekszárdi Goree Cyesha pedig 8 pontnál tartott.

Térfélcsere után 49 pontra nőtt a különbség, Kiss bedobta harmadik tripláját, és az Olaszországban légióskodó Mérész Beatrix is remekelt. 

A Costantin Jude Sala Sporturilor lelátóin egyre kevesebben ültek, a nyomasztó magyar fölény végül 59 pontos diadalt eredményezett. A Székely-csapat legjobbja Kiss Virág lett 24 ponttal.

Női kosárlabda Európa-bajnoki selejtező

C csoport, 3. forduló:

Románia-Magyarország 40-99 (4-32, 10-24, 14-18, 12-25)
Románia:
 Panait 5/3, Gizhila 2, Podar 8, Ardelean 2, Virjoghe 8. Csere: Kilin, Nan, Armanu 9/9, Pop, Fota 2, Vaida 4.
Magyarország: Studer 10, Lelik 12/3, Dubei 8/6, Goree 10, Kiss V 24/9. Csere: Dombai 9/3, Ruff-Nagy 7/3, Mérész 9, Kiss A. 2, Kányási 5/3, Horváth B. -, Török 3/3.

A magyarok három forduló után 2 győzelemmel és 1 vereséggel állnak a C csoportban, és legközelebb vasárnap lépnek pályára a spanyolországi Huelvában. 

A 2023-as szlovén-izraeli közös rendezésű Eb-ről a nemzetközi szövetség az ukrajnai háború miatt kizárta Oroszországot és Fehéroroszországot, így az F és az I csoportból már csak a csoportelsők kerülnek az Eb-re, a csoportmásodikok biztosan nem. A maradék nyolc csoport másodikjai közül a legjobb négy csatlakozik majd a 10 csoportgyőzteshez és a 2 rendezőhöz – amennyiben egyik rendező ország sem kvalifikálja magát a selejtezőből. Ha megteszi, akkor ez további csoportmásodikok kijutását jelenti.

Forrás: MKOSZ / MTI

Rátgéber László: azt szeretném elérni, hogy ne legyen munkám

Győzelem Szlovákiában, élnek a továbbjutási remények