Megjött a Norvég kormány válasza Orbánnak: „Téved”!

Norvégia több országnak és a magyar kormánynak jelezte: nem jár automatikusan a Norvég Alap pénze Magyarországnak – írja a Népszava. A lap szerint azt is megjegyzik, az ügy precedens nélküli: Norvégiának eddig minden esetben, mindegyik országgal sikerült megegyeznie a civil pénzek elosztásáról, még a Soros Györggyel szemben hasonló ellenérzéseket tápláló lengyel kormánnyal is.

Nem „jár” automatikusan a Norvég Alap pénze Magyarországnak

Ez az alap „önkéntes hozzájárulás az európai kohézió erősítéséhez” – a Népszava információi szerint diplomáciai csatornákon keresztül ezt jelezte több országnak is az oszlói kabinet a napokban, amikor tisztázni igyekezett, miért fajult el a magyar kormánnyal való vitája, illetve miért állítja, hogy ebben az uniós költségvetési ciklusban már nem nyújt támogatásokat hazánknak annak ellenére, hogy erről több évtizede van megállapodása az EU-val.

Ki sért meg mit?

Mindez azért érdekes, mert a Miniszterelnökség tegnap azt közölte, Norvégia „megsérti kötelezettségeit”, ha visszatartja a forrásokat, ezért a kormány jogi lépéseket fog tenni. A magyar kormány határozatot is elfogadott, amelyben rögzíti, hogy Norvégia a magyar piaci hozzáférésért cserében 77 milliárd forinttal „tartozik” Magyarországnak. A norvég kormány kedden a lap érdeklődésére közölte, hogy mivel nem sikerült megegyezni arról, melyik – kormánytól független – szervezet végezze a Norvég Civil Alap elosztását, a tárgyalásokra adott idő pedig július 20-án lejárt, Magyarország számára „elvesztek” ezek a pénzek.

A vita alapja, hogy a kormány elutasítja a szerintük „sorosista” Ökotárs Alapítvány részvételét a pályázatok kezelésében, a norvégok viszont ragaszkodnak a szervezethez.

A Népszava szerint az ügy precedens nélküli: Norvégiának eddig minden esetben, mindegyik országgal sikerült megegyeznie a civil pénzek elosztásáról, még a Soros Györggyel szemben hasonló ellenérzéseket tápláló lengyel kormánnyal is. Egyedül a magyar kabinet bizonyult hajthatatlannak most.

Mi az a Norvég Alap?

A Norvég Alap azután jött létre, hogy Norvégia, Izland és Liechtenstein úgy csatlakozhatott az Európai Gazdasági Térséghez, hogy eközben nem léptek be az Európai Unióba (ezért a közös költségvetéshez sem kell hozzájárulniuk). Így vállalták, hogy a kohéziós politika szellemében támogatják a 2004 után csatlakozott tagállamokat.

Forrás

Kapcsolódó

 

norvég

9 thoughts on “Megjött a Norvég kormány válasza Orbánnak: „Téved”!

  • Ez nem jött be idióta szemét cigány, olvastál volna többet, és nem lenne most kellemetlen hogy sz@rba sem vesznek, ugass de semmit nem ér, a józan világot magadra haragitottad te elmebeteg sötét putris, most edd meg amit főztél, csak az IQ nulla követóidnek magyarázkodhatsz azok még azt is elhiszik hogy a fü piros ,ha te mondod aljas patkány

  • Végre Norvégia volt elég tökös, és megszívatta a kövér köpcöst. A magyar embereket nem annyira, mert mindenki tudja, hogy ez a pénz hol kötött volna ki :- ahol a többi, az orbán-haveroknál, és a pereputtynál. Viszont a norvégok voltak olyan jó fejek, hogy azt mondták, megtalálják a módját, hogy a civileknek pénzt juttassanak. Azaz, orbán idióta, politikának hívott ámokfutása miatt nem kap az ország pénzt. Sajnálnunk kéne? Úgyis a haveroknál kötött volna ki ez az összeg

  • 👌

  • Sajnos, igaz amit a fanatikusokról ír – de nem kellene ilyen stílus.

  • Minden szó igaz már én is írtam egy megosztásban nem jár csak adható de „okoska”ezt úgy sem érti

  • Egy ilyen patkány (orbán) más hangnemet nemérdemel

  • igaza van.. köpcös putris.. ez a valóság.. vagy neked talán más a vcéleményed erről az agyhalottról… takarodjon végre el.. és vagyonelkobzás… a pereputtyra is. meg a haverokra is…

  • bárcsak ugy járna ez is mint a ceausescu. nemzeti ünnep lenne ha eltakarodna

  • Yzép kerek komment! Csatlakpzom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük