Közlöny van róla: Orbán határozatba foglalta: Norvégia tartozik Magyarországnak! – A Norvég Királyság joviálisan „mosolyra húzta száját”

Orbánt ugyan látszólag felbőszítette, hogy a norvég kormány tesz arra, hogy mit diktál éppen „úri” kedve és végleg kizárta a lehetőségét annak, hogy az általa szabott feltételekkel utalja a 2014-2021-es forrást Magyarországnak – egész pontosan 77 milliárd forintot, de nagy bőszülésében addig nem ment el, hogy revideálja álláspontját a civil szervezetekkel kapcsolatban.

Vagyis többet ér a regnálónak, ha nem jut a számára veszélyesnek ítéltekhez némi pénzforrás, mint az állam polgárai életkörülményeinek javítása.

A pénteki Magyar Közlönyben külön határozatot jelentettek meg, mely kimondja:

a Norvég Királyság – bár élvezi az Európai Unió közös piacának előnyeit – megszegi az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodásban, vállalt kötelezettségeit, és rosszhiszemű eljárása miatt nem került sor a 2014–2021-es támogatási időszakban a Magyarországnak járó 214,6 millió euró támogatás kifizetésére.

A kormány a határozatban rögzítette, hogy a Norvég Királyság tartozik Magyarországnak

Emellett felhívták Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együttműködve tájékoztassa az Európai Unió intézményeit Norvégia magatartásáról, valamint vizsgálja meg, miként lehet Magyarország igényét a Norvég Alapból járó támogatások kapcsán jogi és egyéb úton érvényesíteni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter pedig azt a feladatot kapták, hogy vizsgálják felül a Magyarország és Norvégia közötti gazdasági kapcsolatokat.

Hogy ez pontosan milyen következményekkel járhat, az egyelőre nem világos.

Norvégia a héten jelentette be, hogy Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014–2021-es forrásai,

ezzel 77 milliárd forinttól esett el az ország.

A vita abból fakadt, hogy Magyarország (Orbán) nem volt hajlandó elfogadni, hogy – ahogy eddig – most is a pályázaton legtöbb pontszámot kapott Ökotárs alapítvány kezelje a civileknek járó pénzeket, ami egyébként a teljes összeg körülbelül öt százaléka.

A döntést a kormány diktátumnak nevezte, szerintük

„hét pályázóból Magyarország a Soros György által támogatott Ökotárson kívül bárkit hajlandó volt elfogadni, Norvégia viszont ragaszkodott a Soros-szervezethez, és olyan nemzetközileg is elismert pályázókat zárt ki, mint például a Magyar Vöröskereszt”.

A Miniszterelnökség már azt is bejelentette, hogy jogi lépéseket fog tenni, de egyelőre nem világos, ezt hol teheti meg

A kifizetések jogi alapja ugyanis az Európai Unió és a Norvégia közti Együttműködési Megállapodás, ez azonban nem kínál megoldást olyan helyzetre, amibe a két ország került, és jogi fórumot, bíróságot sem jelölt ki a vita rendezésére.

Miért is tartalmazna, hiszen eddig nem volt példa arra, hogy agy tagállam felrúgva az összes uniós normát ez ügyben is, saját polgárai ellensége lenne és önszántából dobná ki az ablakon a neki felajánlott támogatást azért, mert abból civilek is részesülnének.

Hogy Orbánnak mindez mire jó?

Rém egyszerű: itthoni használatra szánt „bokázás” ez, – mit neki az a 77.000 millió forint- bizonyítva, hogy ezen a „szemétdombon” ki a Jani és egyben azt is, hogy Az Európai Unió -ami mi is vagyunk- mekkora genyó velünk. … és a hívők be is veszik és szajkózzák úton, útfélen.

Mindeközben…

Akinek demagógnak tűnnek az alábbiak, az gondolja végig, hogy ugyanezt érezné-e, ha Őt, vagy szerettét nem látnák el, mert nincs orvos!

Frissítés!

Nem „jár” automatikusan a Norvég Alap pénze Magyarországnak, mert az „önkéntes hozzájárulás az európai kohézió erősítéséhez”

– a Népszava információja szerint szerint diplomáciai csatornákon keresztül ezt jelezte több országnak is az oszlói kabinet a napokban, amikor tisztázni igyekezett, miért fajult el a magyar kormánnyal való vitája, illetve miért állítja, hogy ebben az uniós költségvetési ciklusban már nem nyújt támogatásokat hazánknak annak ellenére, hogy erről több évtizede van megállapodása az EU-val.

Az biztos, hogy az ügy precedens nélküli: Norvégiának eddig minden esetben, mindegyik országgal sikerült megegyeznie a civil pénzek elosztásáról, még a Soros Györggyel szemben hasonló ellenérzéseket tápláló lengyel kormánnyal is.

Egyedül a magyar kabinet bizonyult hajthatatlannak most. A Norvég Alap egyébként azután jött létre, hogy Norvégia, Izland és Liechtenstein úgy csatlakozhatott az Európai Gazdasági Térséghez, hogy eközben nem léptek be az Európai Unióba (ezért a közös költségvetéshez sem kell hozzájárulniuk). Így vállalták, hogy a kohéziós politika szellemében támogatják a 2004 után csatlakozott tagállamokat.

Kapcsolódó

 

orbán

3 thoughts on “Közlöny van róla: Orbán határozatba foglalta: Norvégia tartozik Magyarországnak! – A Norvég Királyság joviálisan „mosolyra húzta száját”

  • Te jó Isten! El tudom képzelni, hogy nemcsak a hollandok, hanem egyáltalán nyugaton hogy kiröhöghetik ezt az apró dagadt embert. Mit képzel ez magáról? Nem elég, hogy az elmeroggyantsága miatt elszalasztott egy zsák pénzt, mert ő akart feltételeket szabni annak, aki adta, még most is neki áll feljebb. Mint egy rossz kurva, aki csak úgy kap egy rakás pénzt, és még meg megdugni se lehet, azaz, még ő szabná meg, hogy melyik neki tetsző civil szervezet gondoskodjon a pénz eloszlásáról. Szólhatna már neki valaki, hogy kevés ő, mint a lószarban a vitamin. Egy üldözésimániás elmeroggyant, akinek szegény Soros a heppje. Miért ver minket a jóisten egy ilyennel?!

  • Egyszerű ez Norvégia EU-n kívüli státuszából levezetve. A közösségi alapelvektől elhajlót önkéntességi alapon nem támogatják, oszt jó napot! Tudom, hogy vannak jól fizetett, bármire hajlandó jogászok is.

  • Nagyon helyes egy fillért sem ennek a skizofrén idiótának, mindenhol megismerték már ezt a beteg cigányt, fujhat ,toporzékolhat, végre tesznek rá magasan, igy helyes // a néphez ugysem jut el a pénz , azt már elosztották volna a kormány közeli haverok között, szemét tolvaj banda !!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük