Élt 2 hetet! - Amíg Ön aludt, visszavonta a kormány a rendeletet, amivel megtiltotta a civil szervezetek névtelen támogatását! - Városi Kurír

Sorting by

×

Élt 2 hetet! – Amíg Ön aludt, visszavonta a kormány a rendeletet, amivel megtiltotta a civil szervezetek névtelen támogatását!

Alig több mint két hetet élt a kormány rendelete a civil szervezetek újabb vegzálásáról. Amilyen váratlanul húzta meg a kormány, hogy megtiltsa a civil szervezeteknek nyújtott névtelen adomány lehetőségét (június 30-án jelent meg a kormányrendelet, másnaptól pedig hatályba is lépett), olyan váratlanul kukába is dobta azt – írta a 444.hu.

Hirdetés

Péntek éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben: a kormány törli a június végi módosítást – “Orbán Viktor s.k.”

varosikurir 7cwd8l8agbt0cm6is

Hogy mi történt, azt nem lehet tudni

Az biztos, hogy a július elsején életbe lépett – és ezek szerint mostanáig érvényes – módosítás óriási felháborodást váltott ki. Azt írta elő ugyanis, hogy

az egyesületeknek és alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak. Az adatokat a kormánynak kell elküldeni, minden évben.

Az új szabály szombattól hatályos!

A rendelet a kormányhoz közel álló alapítványokra is vonatkozott volna, nekik is elő kellett volna állniuk az adatokkal, így sok százmilliónyi NER-támogatás eredetére is fény derült volna, köztük a felcsúti focicsapatot működtető “A Felcsúti Utánpótlásért Nevelésért Alapítvány” támogatóira is, akik révén az alapítvány 2011 óta már majdnem 28 milliárd forint támogatást kapott.

A kormány 2017-ben szigorította első körben a civilek beszámolási kötelezettségét az adományokról

Akkor előírták, hogy

amelyik szervezet egy év alatt 7,2 millió forintnál több pénzt kap külföldről, annak viselnie kell a “külföldről támogatott szervezet” címkét hivatalos iratokon és kiadványokon, illetve név szerint be kell számolniuk arról, hogy kik a külföldi támogatóik.

Ezt a törvényt az EU Bírósága jogellenesnek találta, úgyhogy a magyar parlament idén kénytelen volt visszavonni. Helyette azt a törvényt hozták, hogy a legalább 20 millió forinttal gazdálkodó szervezeteket kétévente ellenőrzi az Állami Számvevőszék.

 

Kapronczay Stefánia, a TASZ jogvédő szervezet vezetője akkor azt mondta:

ez nem jogalkotás, hanem jogszabályokon keresztül történő politizálás, aminek a célja nem a nagyobb átláthatóság, hanem az adakozó állampolgárok elijesztése.

19 ismert civil szervezet – többek között az Amnesty International, a Greenpeace, a TASZ,a Magyar Helsinki Bizottság, a Levegő Munkacsoport, az Ökotárs és a Háttér Társaság – a rendelet viharosan gyors életbe léptetése után közös tiltakozó közleményt adott ki.

„Egy június 30-án megjelent kormányrendelet szerint július 1-től minden civil szervezet köteles közhasznúsági jelentésében megnevezni minden adományozót. Az érintett felekkel való egyeztetés nélkül, váratlanul született kormányrendelet számos alapvető jogot korlátoz. Szembemegy a magyar és az uniós joggal, és semmibe veszi az Európai Unió Bíróságának tavaly júniusi ítéletét. Egyaránt sérti az egyesülés szabadságához, a magán‑ és a családi élet tiszteletben tartásához és a személyes adatok védelméhez való jogot, visszamenőleges hatályú és betarthatatlan, valamint elrettentheti az adományozókat a civil szervezetek támogatásától. A Civilizáció koalíció felszólítja a magyar kormányt: ne vegye el az állampolgárok jogát attól, hogy a maguk módján támogassanak civil szervezeteket.”

A 19 civil szervezet az adományozóit arra bíztatta, hogy folytassák a támogatást, mondván:

„Vegyenek részt továbbra is a sok ezer kicsi és nagy hazai civil szervezet életében, legyenek büszkék mindarra, amit együtt elérnek, és mondják el másoknak is, hogy segíteni jó!”

Hadházy Ákos parlamenti képviselő pénteken szintén polgári engedetlenségre biztatott a FB-on:

„Újabb szomorú bizonyítékát látjuk annak, hogy Orbán Viktor a putyini Oroszországot másolja: miután az EU ellenállása miatt nem tudták »külföldi ügynöknek« minősíteni a nekik nem tetsző szervezeteket, új tervet eszeltek ki: az adományozók megfélemlítését. Mindenekelőtt: ne adjuk meg nekik az örömöt, hogy elérték a céljukat! Ne féljünk! (…) Mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy ne adjon le ilyen tartalmú beszámolót! Jöjjön az ügyészség, ha nem tetszik nekik és indítson eljárást, töröltessen százezer egyesületet vagy alapítványt, ha akar! Állunk elébe, de nem fogunk részt venni ilyen aljas mutatványban!”

Ez a történet is azok véleményét támasztja alá akik azt állítják, hogy az Orbán-kormány tökéletes összevisszaság közepette  alkot rendeletet, törvényt, a  megfontoltságnak szakmaiságnak  pedig nyoma sincs. A törvény alkotók kezét, mint ebben az esetben is ,olykor csak a gonosz rosszindulat vezeti.

 

civil

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.