Okosvilágban egy hiány van

Már sorolni sem tudom az okosságok mérhetetlen tömegét, de azért ebben a nagy okosvilágban is van egy okos hiány.Az okostelefonnal kezdődött. Legalábbis én úgy emlékszem. Volt a butatelefonom, amivel csak telefonálni lehetett, aztán lett egy okos, ami már annyi mindent tudott – netezni, mailezni, naplózni, fényképezni – hogy érdemes volt kikapni a kezemből két éve egy idegen országban.

Folytatódott az okosotthonnal, amiben már mindent beállíthatok számítógéppel, távirányítóval, és persze takarékosan hűt, fűt, világít, hőszigetel, úgyhogy a tulajnak csak a gyereket kell sajátkezűleg elfenekelni, ha kínozza a macskát. (Bár ezzel sem szükséges fárasztani magunkat sokáig, mert küszöbön az okosnevelőgép, amint azt az Éretlenek című filmben csaknem negyven éve láthattuk.)

A sorrendet nem tudom, de említsük meg az okosórát, ami annyit tud, mint az okostelefon, csak kisebb és az idősebbek mikroszkóppal láthatják. Aztán itt van az okoskarkötő, amelyik kalóriát számlál meg pulzust és véroxigént mér, ja, meg vérnyomást is, ha a tulajdonos azt hallja, hogy Soros.

Van ám okos szexbaba is

Már sorolni sem tudom az okosságok mérhetetlen tömegét, de még meg kell említenem (naná!) az okos szexbabát, amelyik mesterséges intelligenciával működik, és nem azért dicsérendő, mert lepedőakrobata, hiszen az az alapellátás része, hanem azért, mert nem kérdezi meg minden reggel, hogy ma mit főzzön. Ezen okos kütyükön kívül még van az okos tv, okostányér, okosbögre, okostábla, okos kulcstartó, okos doboz, okosasztal, okosablak (nem vicc!), okosautó, okosedény, okosbicikli és okosstb.

Na, szóval ugyan még ezer okosizét találhatunk a guglin minden témában és területen, de ebben a nagy okosvilágban egy okos hiány van: az okosmagyar.

Megvallom az őszintét, gondoltam rá, hogy este félreteszem a szexbabát, és szólok a feleségemnek, hogy kivételesen jöjjön át, ha ismeri még az utat a szobámba, de életkoromat tekintve ezt a technológiai újítást inkább valaki másra, fiatalabbra, szex- és tetterősebbre bíznám.

Nem hiszem, hogy potencianövelő kellene, barátaim, az okosmagyar megalkotásához. Csak gondoljatok aktus közben a kormányra, gondoljatok a miniszterelnökre meg a közelgő választásra! Be fogtok indulni.

Hajrá magyarok!

Nógrádi Gábor
íróA Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük