Budapest XIII. kerületében ünnepélyesen átadták a száz százalékban önkormányzati tulajdonú új ház 23 bérlakását. Dr. Tóth József polgármester – az ünnepség végén jelképesen átadta az egyik bérlőcsaládnak új lakásuk kulcsát.

Egyedülálló önkormányzati bérlakás-program Angyalföldön

Nem ez az első, nem is az utolsó önkormányzati beruházás a kerületben, hiszen 2033-ig megvan az elképzelésünk, milyen irányba fejlesszük tovább a XIII. kerületet, amely magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került

– mondta a polgármester, majd hozzátette:

az önkormányzat elkötelezett a korszerű és környezetbarát energetikai megoldások mellett. A Kartács utcai kiemelkedő beruházás, amelynek költsége 961 millió forint volt, megfelel a passzívház kritériumainak.

A kerületi önkormányzat 2002 óta eddig 599 lakást épített 30 ezer négyzetméter lakófelületen összesen 10 milliárd forint ráfordítással. Az akció a lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva mintegy 1000 családnak tette lehetővé idáig, hogy jobb életkörülmények között lakhassanak.

Újabb passzívház Angyalföldön

A ház  száz százalékban önkormányzati tulajdonú. A 23 lakás jellemzően egy- és kétszobás. Minimális alapterületük minden esetben meghaladja a 35 négyzetmétert: átlagos alapterületük 40-50 négyzetméter. Az első emeleten 2 lakást mozgáskorlátozottak részére alakítottak ki. Az épület teljesen akadálymentesített, a lépcsőházi lifttel a pince és az ötödik emelet között lehet közlekedni. A pinceszinten, a mélygarázsban, illetve a földszinten – a lakásszámnak megfelelően beálló van.

A XIII. kerületi önkormányzat elkötelezett a korszerű és környezetbarát energetikai megoldások mellett. A Kartács utcai új lakóépület energiafelhasználása az átlagos, új építésű épületekhez képest is kedvező az energetikai szempontból környezetbarát kivitelezés miatt. A lakások közül 2 A+, 21 A++ minősítésű. Az épület megfelel a passzívház kritériumainak.  A fűtővíz például alacsony hőmérsékletű, ezért a hőleadás mennyezet- és padlófűtésen keresztül történik. A lakásoknak egyedi a szellőző berendezésük; a friss levegő befújásával és a használt elszívásával a friss levegő állandóan biztosított a lakásokban.

Az udvar teljesen parkosított, játszótérrel – homokozó, rugós játékok, játszóvár, asztalitenisz asztal – felszerelt. A területen több fát, bokrot ültettek, a tetőteraszokra dézsás növények kerültek. Az udvaron egy 30 méter magas nyárfát is sikerült megóvni a kivitelezés során.

A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása (ISO 7730) megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához (DIN 1946) megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül.(Wikipédia)

Hasonló

Egy 21. századi agora születése

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét