Operatív törzs: az egész ország területén növekszik a fertőzöttek száma

585 főre emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon, egy fővel 21 főre emelkedett az elhunytak száma – erről Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A legutóbbi elhunyt egy 74 éves, más krónikus betegségben is szenvedő férfi. Az elmúlt 24 órában tovább nőtt a gyógyultak száma is. Egyértelműen növekszik az egész ország területén a fertőzöttek száma – tette hozzá Müller Cecília, hangsúlyozva:

a vírus az egész országban jelen van, és már nem is mindig igazolható a fertőződések útja.

Cecília asszony tanácsai

A tiszti főorvos tanácsokat adott a munkavállalóknak a munkába járás mikéntjét illetően.

Érdemes saját autóval menni, vagy ha más utasokat szállítanak, minél távolabb ülni egymástól. Fontos ugyanakkor a sokat használt felületek fertőtlenítése és a kézmosás.

Praktikus a kerékpárral történő munkába járás – tette hozzá Müller Cecília, aki azt javasolja:

ha muszáj tömegközlekedni, érdemes minél rövidebb időt eltölteni a megállókban.

A tiszti főorvos megköszön te a munkáltatóknak, amiért kézfertőtlenítőt helyeztek el a munkahelyeken.

300 feljelentés

Lakatos Tibor ezredes beszámolt róla, hogy több mint 10.000 házi karantén van, több mint 7000 ellenőrzést hajtottak végre, több mint 400 szabálytalanságot találtak.

36 főt figyelmeztetésben részesítettek, több mint 400 helyszíni bírságot szabtak ki, több mint 300 feljelentést tettek.

Számos állampolgárt részesítettek figyelmeztetésben a kijárási korlátozás megsértése miatt

Lakatos Tibor külön felhívta a figyelmet arra, hogy a diákok nem azért nincsenek iskolában, hogy csoportosan az utcán tartózkodjanak.

32 büntető-felejelentést tettek rémhírterjesztést, 22-t közveszéllyel való fenyegetés és 29-et csalás miatt.

Az ezredes szerint Szlovénia felé Bajánsenye határátkelőnél is lehetővé vált a két ország közötti ingázók akadálytalan közlekedése.

Újrahasznosítható maszkok gyártása kezdődik

Kérdésre válaszolva Müller Cecília orvosszakmai kérdésnek nevezte, hogy mely krónikus betegeket látnak el az egészségügyben és kinek az ellátása minősül halaszthatónak. Lakatos Tibor megerősíti, hogy újrahasznosítható maszkok gyártása kezdődik Magyarországon. Az ezredes szerint

a külföldről beérkezett védőfelszereléseket a szükségleteknek megfelelően osztják el az egészségügyi intézmények között.

Külön óvintézkedések

A szív- és tüdőszanatóriumban kezeltek védelméről Müller Cecília elmondta: ezekben az intézményekben fokozottan védeni kell a betegeket és az egészségügyi személyzetet is. Ami a büntetés-végrehajtásban kialakuló fertőzések megelőzését illeti, Lakatos Tibor kijelentette:

a BV országos parancsnoka külön rendelkezett a szükséges óvintézkedésekről, eddig a szervezetben nem tudnak megbetegedésről.

Harmadik teszt után gyógyult

A védőeszközök drágulásával kapcsolatban Lakatos Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy ennek oka sokszor a világpiaci árak emelkedése, de az esetleges árdrágítással szembeni fellépést fontosnak tartotta. Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: a harmadik negatív teszt esetén tekinthető gyógyultnak egy, a koronavírus-fertőzésen átesett beteg. A tisztifőorvos megerősítette:

az asztma fokozott kockázatot jelent a koronavírus-fertőzés következményei szempontjából.

Elképzelhető a szigorítás

A fertőzöttekről szóló hivatalos adatok az akkreditált laborokban készült vizsgálatok eredményeit tükrözik – mondta Müller Cecília. Arra a kérdésre, hogy a területi adatok eltérése miatt elképzelhető-e, hogy egy-egy, kevésbé fertőzött területen a korlátozások enyhítése, Lakatos Tibor és Müller Cecília elmondta:

mivel a tömeges megbetegedések felé tartunk, nem várható a járványügyi intézkedések enyhítése, de elképzelhető bizonyos területeken történő szigorításuk.

Szúnyog nem terjeszti

Arra a kérdésre, hogy valóban minden egészségügyi dolgozó megkapta-e a szükséges védőfelszerelést, Müller Cecília elmondta:

a felszerelés-igény attól függ, hogy milyen orvos-beteg találkozásokra kerül sor az adott egészségügyi intézményben.

Arra a kérdésre, hogy a fiataloknál jellemző mely betegsége esetén indokolt a fokozott óvatosság, Müller Cecília elmondta:

bármely szervrendszerre kiterjedő krónikus megbetegedés fokozott kockázati tényezőt jelent.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta:

jelenlegi ismereteink szerint rovarok, így szúnyogok sem terjesztik a betegséget.

https://www.facebook.com/Indexhu/videos/250770646100586/

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük