Orbán, a bírák és az Igazság!

Nagy port vert fel a héten, hogy bírósági vezetők egy csoportja, akiket persze Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal most alkotmánybírósági fidesz káder temetőbe előlépett elnöke nevezett ki, hálálkodó levélben búcsúztatták őt. Aztán az Országos Bírói Egyesület tiltakozott és a levél eltűnt a biróság.hu oldalról.

Ebben az ömlengésben

megköszönték azt is, hogy “merőben új eljárásjogi kódex rendszer legfelkészültebb alkalmazóivá” váltak a magyar bírók. Erről szólnék pár szót. A legfontosabb ilyen törvény az új Polgári perrendtartás. Ez szabályozza, hogyan kell lefolytatni egy pert a megindulásától az ítéletig. Én harminc évig azt hittem, hogy tudok keresetlevelet vagyis perindító beadványt írni. Sőt ítéletet is. Most jött a Fidesz és bebizonyította, hogy nem. Persze megoldom, mert nem vagyok még idős és a koszon kívül talán ragadt rám ez az a pályám során…

De én kuplerájt látok, nem értő alkalmazást

A közelmúltban vettem át egy ügyet, ami majdnem egy éve folyik. Ekkor tapasztaltam, hogy a bíró jó ideje egy olyan megváltoztatott keresetet, követelést tárgyal, ami nem lett szabályosan előterjesztve, tehát érdemi vizsgálat nélkül vissza kellett volna utasítani. Én vagyok a bírót és az eljárt ügyvédeket is számba véve az ötödik jogász a perben, de ha nem szólok közbe, még ítéletet is hozott volna. De nem hibáztatom érte, mert ez a törvény úgy, ahogy van, rossz, sőt szemét jogszabály.

Azzal indokolták a jogalkotást, hogy gyorsítsuk meg az ügyeket!

Közben megölték az Igazságot, noha a bíróság még a fideszes Tákalkotmány szerint is az igazságszolgáltatás szerve. Az ügyvédi taktika lehetőségét kinyírták, noha ez vitt el gyakran az igazsághoz. Pl. régen volt egy a sajtó által is megírt műhibás ügyem, ami arról szólt, hogy a hölgy méhnyakrák miatt meg lett műtve, azután az kiújult nála és belehalt. A tárgyaláson a kórház azzal védekezett, hogy a beteg nem járt vissza az előírt kontrollokra, ezért nem tudták észlelni a kiújulást, tehát lényegében maga okozta a halálát. Ezt támasztotta alá a kórházi dokumentáció is.

A tárgyaláson tanúként kihallgattuk az orvost, aki elmondta, hogy nem jött vissza hozzá a beteg, csak mikor már menthetetlen volt. Miután ez jegyzőkönyvbe került, elővettem a a farzsebemből a zárójelentés saját példányát, amit a beteg kapott, és amire akkurátusan kézírással rá volt jegyezve az orvos kezével, hogy bizony kéthavonta is ott volt az kórházban. De az orvos nem küldte el a szükséges ultrahang stb. vizsgálatokra, ezért nem észlelték a kiújulást. Ezzel lényegében az első tárgyaláson megnyertük a per érdemét. Hiszen bebizonyosodott, hogy az orvos hazudott, eltette a hálapénzt, de semmit nem csinált, nem tájékoztatta a beteget megfelelően.

Az új meghálált törvény szerint ezt már nem tehetem meg,

hanem az érdemi tárgyalás előtt be kell nyújtanom a bíróságra az összes iratot. Amit persze elolvas a kórház és most azt fogja hazudni az orvos, meg az asszisztens is, hogy ugyan nem írta le, de szóban tájékoztatták a beteget. Vagy egyszerűen új iratot hamisítanak, amire igen gyakran volt példa pályám során. A beteg pedig veszíteni fog, és oda az Igazság, aminek érvényesülését állítólag elő akarták segíteni!

Egy per sok költséggel jár

Ha veszít valaki, akár a perérték 40 százaléka is kijöhet a végére. Eddig az csináltuk, hogy megindítottam az ügyet pl. egy millió forintra. Ha vesztünk, akkor csak ennyi után kell fizetni. Aztán ha úgy láttam, hogy a követelés jogalapját bebizonyítottuk a bíróságnak, akkor felemeltem 10 millióra. Az új Fidesz törvény ezt már kizárja. Az érdemi tárgyalás megkezdése után ilyen felemelést már nem lehet tenni néhány kivételtől eltekintve. Be kell tehát adni a teljes 10 millióra a követelést. De nálunk az emberek nem gazdagok. Háromszor is meggondolják, hogy indítsanak-e pert ezután?! Emiatt jelentősen lecsökkent az ilyen perek száma. A bírósághoz forduláshoz való jog, a tisztességes eljáráshoz való jog, alapvető emberi jog. De a Fidesz az új jogszabályokkal, pl. illeték összeg megemelésével és az új eljárásjogi törvénnyel elriasztja az embereket jogos igényük érvényesítésétől. Ezt köszönték meg a bírák!

Az új törvény nem egy rendelkezése a Tákalkotmányba és nemzetközi egyezményekbe ütközik,

de ez nem szakmai cikk, ezért nem állok neki tanulmányt írni most. Ez a jogszabály tehát szintén nem szólt másról, mint hogy elijessze a polgárt attól, hogy igazságát a bíróságon keresse. Mert az Fidesz bandát a bíróságok igen gyakran vágják pofán. Persze csak addig, amíg ezt a rendszert is el nem foglalja teljesen Orbán.

Szóval én az egész jogász társadalom részéről, beleértve a bírákat is, nem
látom a levélben írt “értő alkalmazást”. Hanem azt, hogy a jogászok úgy bolyonganak az új törvény rendelkezései közt, mint vak koldus az erdőben. Tesznek pár lépést, aztán koppannak, mert beverik a fejüket. Ezután elindulnak más irányba, aztán kezdődik elölről…

Csak az vigasztal egyelőre,

hogy vannak még tisztességes jobb és baloldali meggyőződésű bírák is, akik tudják, hogy az Igazságra és a lelkiismeretükre esküdtek, és nem pedig Orbán Viktorra. De sajnos egyre fogynak. Tehát nem hálálkodni kellene, hanem tiltakozni! De ez sajnos egyre halkabb…

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük