Orbán, a plecsnivadász

A lemenő napnak is van ereje, tartja a mondás, ám az biztos a hagyatló diktatúrák elsőszámú vezetői mindig szívesen veszik, ha őket kitüntetik valahol, valamiért. Bárkik…

Orbánia – Szerbia 0-2

Nincs is annál jobb érzés, mint meg nem szolgált díszdoktori címeket átvenni, mások által adott kereszteket, díjakat átvenni. Hát tessék, mit kárognak, én mégis vagyok valaki.

Az Európai Unió bukott országa és az oda igyekvő, de mégis Moszkvára tekintő Szerb Köztársaság korifeusai egyre jobban megértik egymást.

A Belgrád-Budapest tengely kínai és orosz hátszéllel egyre jobban erősödik..

Orbánia elsőszámú vezetőjét már régóta nem hívja meg egyetlen nyugati egyetem és koferencia sem. Arra pedig végkép nincs példa, hogy bárhol a Lajtától nyugatra kitüntetnék Orbán Viktort.

Így hát tekintetünket keletre vetjük és onnan várjuk az elismeréseket.

Amikor legutóbb Budapesten járt Porfirije szerb pátriárka, akkor hozott is magával egy kitüntetést Orbán Viktor számára.

Porfirije pátriárka a látogatás során átadta a magyar miniszterelnöknek a Szent Száva Érdemrend arany fokozatát.

Az indoklás szerint az elismerést Orbán Viktor a kereszténység védelmében Magyarországon és Európa-szerte tett erőfeszítéseivel, a keresztény értékek előmozdításával valamint a magyar és a szerb nemzet barátságához való személyes hozzájárulásával érdemelte ki.

A kitüntetés átadása alkalmából a szerb pátriárka hangsúlyozta: Orbán Viktor egyedülálló államférfi Európában, aki “harcol Európa lelkéért”, és akinek a szavára más népek, így a szerbek is odafigyelnek.

Tizenegy nappal később már Orbán Viktor utazott el Belgrádba egy újabb kitüntetésért

Alekszandar Vucsics szerb államfő átadta a magyar miniszterelnöknek a Szerb Köztársaság Érdemrendjét “a Szerbia és Magyarország közötti békés együttműködés és baráti kapcsolatok fejlesztésében és erősítésében nyújtott kiemelkedő szolgálataiért”.

A két politikus közös sajtótájékoztatóján a szerb államfő megtisztelőnek nevezte, hogy Szerbia legmagasabb rangú elismerését adhatja át a magyar kormányfőknek a két ország kiemelkedően jó baráti és testvéri kapcsolatainak kiépítéséért és megerősítéséért.

Orbán Viktor kormányfő, miután átvette a Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetést Aleksandar Vucic szerb elnöktől a belgrádi elnöki hivatalban. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Alekszandar Vucsics kiemelte: Szerbia hálás Magyarországnak, és kiemelten a magyar miniszterelnöknek azért, mert mindig mindenhol nyíltan és egyértelműen támogatja Szerbiát, akkor is, ha az európai integrációról, akkor is, ha regionális vagy kétoldalú kérdésekről van szó.

A szerb elnök kitért arra is, hogy az igaz barátok a nehézségek közepette mutatkoznak meg, és Magyarországnak akkor is volt ereje Szerbia mellé állni, amikor könnyebb lett volna hátat fordítani neki.

“Ezért Magyarország biztos lehet abban, hogy Szerbia mindig igaz barátja marad, és támogatni fogja”

– húzta alá a szerb államfő.

Alekszandar Vucsics kitért arra, hogy a két ország kapcsolatai és közös eredményei lenyűgözőek, ez ugyanakkor arra is kötelezi a feleket, hogy a jövőben óvják és ápolják ezt a barátságot, és továbbra is a két fél stratégiai kapcsolatának és együttműködésének a fejlesztésén dolgozzanak.

A szerb államfő azért is köszönetet mondott Magyarországnak, mert megengedte, hogy Szerbia gázt tároljon a magyarországi tározókban.

“Ezekben a nehéz időkben mindenki csak a saját maga érdekeit nézi, Magyarországnak viszont arra is volt ereje, hogy segítse Szerbiát abban, hogy nyugodtabb és melegebb telet biztosíthasson állampolgárai számára”

– húzta alá.

Vucsics végül leszögezte, biztos abban, hogy Orbán Viktor a kitüntetés nélkül is tovább dolgozna a két ország jóllétéért. Úgy fogalmazott:

Hunyadi János és Hunyadi Mátyás óta nem volt jobb barátja Szerbiának Orbán Viktornál

Most már Magyarországon a sor, hogy Vucsics elnöknek találjanak valamilyen érdemrendet, tisztikeresztet, vagy bármit…

Arról a Szabad Magyar Szó írt februrában, hogy Vucsics több állami kitüntetést osztott ki, mint elődje

Johnny Depp

Az államiság napi díjkiosztón Johnny Depp a Szerb Köztársaság Arany Érdemérmével tüntették ki a Szerbiáért végzett kivételes hozzájárulásáért.

A több ezer eddigi kitüntetett között volt Vlagyimir Putyin, és Hszi Csin-Ping is, akiknek még Tomislav Nikolić adhatta át a kitüntetést.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Habár általában az ország és a nemzetközi közösség legeredményesebb sportolóinak, legkiválóbb tudósainak és művészeinek ítélik oda a díszes kitüntetéseket, olykor ellentmondásos „alakok” is feltűnnek a kitüntetettek listáján. Köztük van Mohamed Dahlan is, akiről gyanítják, hogy köze volt Jamal Kashoghi szaúdi újságíró és Jasszer Arafat palesztin vezető meggyilkolásához, de ugyanilyen furcsa szereplője a listának Viktor Janukovics volt ukrán elnök is, aki a kormányváltás után Oroszországba szökött, hazájában pedig hazaárulásért elítélték.

Orbán plecsni-sztorija

Kínyó Norbert

hegesztő