Kerítésen túl

II. Erzsébet temetésén nem kívánatosak Oroszország, Fehéroroszország és Mianmar képviselői

II. Erzsébet temetésén nem kívánatosak Oroszország, Fehéroroszország és Mianmar képviselői

Kedden közölte a brit külügy, hogy Oroszország, Fehéroroszország és Mianmar képviselőit nem hívják meg II. Erzsébet temetésére. Az előbbi kettőt az Ukrajna elleni agresszió miatt zárták ki.

Orosz-kiborulás….

Az orosz külügy annyira felkapta a vizet, hogy a csütörtöki közleményében egyenesen a királynő emlékének meggyalázásával vádolta meg a londoni vezetést, és ha már “szóba jöttek”, az ukránokat is lenácizták:

„Mélységesen erkölcstelennek tartjuk azt a brit törekvést, hogy egy olyan nemzeti tragédiát, amely világszerte emberek millióinak szívét érintette meg, geopolitikai célokra használjanak fel, hogy a gyásznapokon leszámoljanak hazánkkal. Ez II. Erzsébet emlékének meggyalázása, akiről köztudott, hogy a második világháború alatt a brit fegyveres erők területvédelmében szolgált a nácik és ukrán kollaboránsaik, S. Bandera és R. Suhevics ellen. Most a brit elit az ő oldalukon áll. Moszkvában pedig megemlékeznek és továbbra is tisztelegnek a győzelemhez hozzájáruló veteránok emléke előtt.”

A temetésre egyébként közel 500 külföldi méltóságot várnak, szinte minden országba küldtek meghívót, akivel Nagy-Britannia diplomáciai kapcsolatban áll. Várhatóan ez lesz az év legnagyobb diplomáciai találkozója.

Novák Katalin kapott meghívót…..

Novák Katalin és házastársa meghívást kapott a múlt hét csütörtökön, 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit királynő szeptember 19-i temetésére, amin a köztársasági elnök részt is vesz majd

– közölte a Sándor-palota.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A temetési szertartást a Westminster-palotával szomszédos Westminster-apátságban tartják majd. Itt nyugszanak a brit történelem olyan nagyjai, mint Hitvalló Eduárd, Isaac Newton, Charles Darwin, Stephen Hawking vagy éppen Laurence Olivier, illetve itt házasodott meg és itt koronázták meg a királynőt. A 18. század óta nem rendeztek itt temetési szertartást brit uralkodónak. A királyi család tagjai közül utoljára Erzsébet anyakirálynét temették el itt. A Westminster-palotából a Westminster-apátságba vezető, nagyjából 200 méteres távon haditengerészek húzzák majd a koporsót, mely egy ágyútalpra lesz helyezve. A menetet az új király és a királyi család legfontosabb tagjai kísérik majd. A gyászszertartást David Hoyle westminsteri prépost és Justin Welby, Canterbury érseke vezeti majd. A szertartás után a koporsót gyalogos menettel a londoni Hyde Parknál található Wellington-diadalívhez kísérik, ahol halottaskocsira rakják, és Windsorba szállítják. II. Erzsébet királynőt itt, a Szent György-kápolnában helyezik majd végső nyugalomra.

About Author