Megszólalt Robert Rozett, a Jad Vasem Könyvtárak vezetője, aki nemrég Orbán Viktort és Lévai Anikót vezette körbe a világhírű izraeli emlékmúzeumban, egyórás történelmi előadással segítve, hogy a Fidesz-vezér esetleg jobban értse, mi is történt Magyarországon zsidó honfitársainkkal 1920 és 1945 között. Robert Rozett a Magyar Narancs munkatársának, Köves Gábornak nyilatkozott.

A “kivételes államférfi” rajongója a Jad Vasemben

Portálunk is beszámolt arról, hogy a Jad Vasem emlékhelyen nagyon komolyan vették Orbán Viktor júliusi látogatását.  Az a miniszterelnök, aki képes volt Horthyt

“kivételes államférfiként”

méltatni, szembesülhetett azokkal a tényekkel, amelyek Horthy személyes felelősségét bizonyítják a magyar zsidóság megbélyegzésében, kirablásában és tömeges meggyilkolásában.

Mibe ütközött Orbán? A pletykák megerősítve

A Magyar Narancs friss számában “Óriási történelmi problémák” címmel olvasható Köves Gábor interjúja a Jad Vasem munkatársával, Robert Rozettel.

A történész elmondta, hogy a Jad Vasemben több felkészült munkatárs ad kormányfők, államfők látogatása alkalmával személyes tárlatvezetést a vendégeknek. Robert Rozett Orbán Viktor előtt nem sokkal Vilmos herceget vezette körbe a Jad Vasemben.

Mikor mi volt Magyarország felelőssége

Ahogyan a Magyar Narancsnak Rozett fogalmazott, Orbán, más vendégekhez hasonlóan “sztenderd” tárlatvezetést kapott a Történeti Múzeumban, “Magyarországgal a középpontban”. “Amikor Magyarországról beszéltem a miniszterelnöknek, kiemeltem, hogy mikor mi volt Magyarország felelőssége a történtekben” – mondta Robert Rozett a Magyar Narancsnak.

A Jad Vasem munkatársai “követik a híreket”, tisztában vannak azzal, miket mond Orbán, és mi folyik Magyarországon. Így aztán nem véletlen, hogy mire helyezték a hangsúlyokat.

“Többször is beszéltem Horthyról és Horthy felelősségéről a tárlatvezetés során”

– tette egyértelművé Robert Rozett. –

“Horthy Miklóst, a szerepét a magyar holokausztban úgy tárgyaljuk, mint olyan vezetőét, akinek az 1944-es nyilas hatalomátvételig terjed a felelőssége.A Kun Béla-kormány bukásától egészen 1944 őszéig volt hatalmon. A zsidótörvényeket Horthy alatt vezették be, a zsidókat Horthy alatt deportálták Kamenyec-Podolszkijba, alatta történt, hogy Újvidéken szerbek és zsidók tömegeit mészárolták le. Horthy alatt vezették be a munkaszolgálatot, ennek során rengeteg zsidó vesztette életét a keleti fronton. És akkor elérkezünk 1944 tavaszához-nyarához, a magyar zsidók tömeges deportálásához. Mindez Horthy alatt történik. Mi nem abban utazunk, hogy rámutassunk, ki a kivételes államférfi és ki nem, mi arról beszélünk, hogy mi történt ez alatt az időszak alatt”

– nyilatkozta Robert Rozett a Magyar Narancsnak.

Kísérletet tettek a magyar rezsim felelősségének elbagatellizálására

Az interjúban – Schmidt Mária említése nélkül – az izraeli tudós megismétli a Jad Vasem kemény álláspontját a Sorsok Háza projekt első terveivel kapcsolatban. A Sorsok Háza projekt a Fidesz ideológiagyárának rossz szelleme, Schmidt Mária elképzelései szerint indult, de a kőkemény tiltakozás, nem utolsó sorban a Jad Vasem szakértőinek kritikája nyomán elakadt – és mindmáig nem látszik előrelépés. Robert Rozett így fogalmaz:

“az általános probléma a Sorsok Házával az volt, hogy nem akarták megmutatni a magyar felelősséget a zsidók elleni intézkedésekben és a deportálásokban. Kísérletet tettek mindezek elbagatellizálására. Ezt mi nagyon problematikusnak ítéltük.”

A beszámoló szerint

“Orbán figyelmesen hallgatott”

a tárlatvezetés során – de ne reménykedjünk, hogy bármit is tanult mindabból, amit látott és hallott. Sokkal valószínűbb, hogy miközben nagy gyakorlattal álcázta valódi véleményét, ilyesmi járt a fejében: na, ezek is Soros emberei…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét