Orbán Viktor elégedetlen a médiapiac állapotával. Azt mondja, további külföldi tulajdonosokat akar kiszorítani, de nyilván az se mindegy, ki lenne a hazai utód.
[mnky_ads id=”4666″]
[mnky_ads id=”4670″]
A kormányfő évekig azt mantrázta, hogy többségében nemzeti kézben szeretné tudni a médiát. Miután ezt elérte, új célt fogalmazott meg: sokkal nagyobb arányban szeretné, hogy jelen legyen a magyar tőke a szektorban, mint korábban. Ez persze azért lenne jó neki, mert a magyar tulajdonos könnyebben befolyásolható politikailag, mint a külföldi.

Orbán Viktor néhány nappal ezelőtt meglepő kijelentést tett a hazai médiaviszonyokkal kapcsolatban:

Van egy médiavilág, és nekem az a személyes meggyőződésem, hogy a nemzeti szuverenitás része, hogy egy országban működő médiarendszer többségének nemzeti kézben kell lennie. És hát azt sem akarom véka alá rejteni, hogy ennél többet is szeretnék. Azt szeretném, ha Magyarországon a média olyan arányban lenne magyar kézben, mint amilyen arányban van német kézben Németországban és amerikai kézben van Amerikában. Ez a szint, amit el kell érni. Haladunk, de még nem értünk oda.

Jelenleg mintegy 60 százalék a magyar tőke a médiában.

Valószínűleg az RTL Klub piacvezető szerepe zavarja leginkább Orbánt. Erről árulkodik, hogy a reklámadó első verziója kifejezetten az RTL-t érintette hátrányosan, valamint hogy Simicska Lajos állítása szerint a 2014-es választás után arról beszélt neki Orbán, hogy a csatornát majd megveszi neki a Roszatom.

(Forrás: Index)
[mnky_ads id=”3811″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét