Orbán: pályafutásom legérzelemdúsabb mérkőzése volt

A vezető gólt szerző Willi Orbán legérzelemdúsabb mérkőzése volt a magyar labdarúgó-válogatott csütörtök esti Nemzetek Ligája-mérkőzése, amelyen a Groupama Arénában 2-0-ra legyőzte az észt együttest.

A meccs első helyzete az észtek előtt alakult ki, a 7. percben,

egy szöglet után Vihmann fejelt kapura, Dibusz Dénes bravúros vetődéssel védett. Egy perccel később a magyar válogatott jutott szöglethez, Kalmár Zsolt beadása után Willi Orbán 7 méterről fejelt a kapu bal oldalába, harmadik válogatott meccsén első gólját szerezve (1-0).

 8. perc: Kalmár jobbról beívelt szögletére Willi Orbán érkezett tökéletes ütemben, s hat méterről a bal kapufa mellé fejelt (1-0).

A magyar válogatott támadásban maradt a vezetés megszerzése után, helyzeteket is kialakítottunk, a 12. percben Aksalu kapus bizonytalankodása után Nagy Dominik vette célba az üres kaput, de a kapus visszaért és védett. A folytatásban is többször sikerült megbontanunk az észtek védelmét, de a befejezések nem voltak kellően pontosak, így nem tudtuk megduplázni az előnyt.

A második félidő nagy magyar helyzettel kezdődött,

Kalmár kapu elé ívelt szabadrúgása után Orbán fejelt közelről kapura, Aksalu nagy bravúrral védett. Annyiban nem változott a játék képe, hogy a magyar válogatott jelentős mezőnyfölényben játszott, de igazán nagy helyzetet a következő 20 percben nem tudtunk kialakítani. A 65. percben kihasználtuk első cserelehetőségünket, Dzsudzsák Balázs váltotta Nagy Dominikot. A 69. percben Nagy Ádám támadta meg Tenistét a jobb oldalon, a tizenhatos vonalánál, felperdült róla a labda, Aksalo bizonytalanul mozdult ki kapujából, Szalai Ádám kihasználta ezt, és a kapus fölött a hálóba fejelte a labdát (2-0).

69. perc: Nagy Ádám lépett bele harcosan egy észt indításba, a labda magasra perdült, Szalai Ádám pedig az öt és feles sarkáról a kilépő Aksalu felett a hálóba bólintott (2-0).

A hátralévő időben akadt egy-két ígéretes akcióink és lövési kísérletünk, de újabb gól nem született, a csoportban a magyar válogatott volt az első, amely egynél több góllal győzte le az észteket.

A csoport másik mérkőzésén a görögök 1-0-ra legyőzték a finneket,

így az állás nem változott, Finnország 12 pontjával maradt az élen (és már biztosan megszerezte az első helyet), a kilenc pontos görögök a második, a mieink hét ponttal a harmadik helyen állnak, Észtország egy ponttal az utolsó. A magyar válogatott vasárnap este 20.45-től a finnek ellen zárja a sorozatot a Groupama Arénában.

Nagy Dominik (b), valamint az észt Madis Vihmann és Taijo Teniste (j) összecsapása. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Cosimo Inguscio,

a magyar labdarúgó-válogatott másodedzője a találkozót követően elmondta, elsősorban annak örül, hogy végre nem kapott gólt a csapat.

“Azt láttuk a játékosoktól, amit a felkészülés során elterveztünk. Az ellenfélnek egyetlen lehetősége volt, megérdemelt győzelmet arattunk, minden játékos a legjobbját nyújtotta”

– fűzte hozzá a szakember, aki megjegyezte, nem vállaltak különösebb kockázatot, megbecsülték helyzeteiket, melyekből rögtön az elsőt gólra váltották.

Martin Reim, az észt labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy a magyar csapat ezen estén minden tekintetben jobb volt és megérdemelten nyert. Hozzátette, sérülések miatt a szokásosnál “rövidebb” volt a kispadjuk, emiatt is volt alacsonyabb színvonalú a játékuk.

Nemzetek Ligája, C csoport:

Magyarország-Észtország 2-0 (1-0)
Gól:
Orban (8.), Szalai (69.)
Magyarország: Dibusz Dénes – Baráth Botond, Willi Orbán, Kádár Tamás, Korhut Mihály – Nagy Ádám, Pátkai Máté, Kalmár Zsolt (Kleinheisler László, 84.)- Nagy Dominik (Dzsudzsák Balázs, 65.), Szalai Ádám (Böde Dániel, 76.), Kovács István
Észtország: Aksalo – Teniste, Vihmann, Tamm, Pikk – Ojamaa, Dmitrijev, Vassiljev, Antonov – Luts, Anier.

Görögország-Finnország 1-0 (1-0)
Gól: A. Granlund (25., öngól)

Willi Orbán: pályafutásom legérzelemdúsabb mérkőzése volt

“Ez volt a legérzelemdúsabb mérkőzés a pályafutásomban: az első hazai találkozóm a válogatottban, itt volt a családom is, és a csapatot góllal tudtam segíteni, egyszerűen tökéletes volt ez a nap”

– hangsúlyozta a védő, aki harmadik mérkőzésén első találatát szerezte a nemzeti csapatban. Rámutatott, a válogatott jó teljesítményt nyújtott, kilencven percig kontrollálták az összecsapást, és megnehezítették az ellenfél dolgát, hogy lehetőségeket dolgozzon ki, így megérdemelték ezt a sikert.

A találatot felidézve kiemelte, jól ismeri a szögletet beívelő Kalmár Zsoltot, aki korábban csapattársa volt Lipcsében, s tudta, kiválóan végzi el a pontrúgásokat.

A magyar csapat a Magyarország – Észtország mérkőzés végén a budapesti Groupama Arénában. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A keretbe visszatért csapatkapitány,

Dzsudzsák Balázs leszögezte: nagyon rossz volt az elmúlt két hónapot úgy megélnie, hogy a televízión keresztül, kívülről kellett követnie a csapatot.

“Megmondom őszintén, hogy izgultam, és örülök, hogy újra megélhettem azt a döbbenetes érzést, hogy milyen válogatottnak lenni”

– fogalmazott. Mint mondta, tervszerűen ment minden, az eredmény is úgy alakult, hogy könnyebb volt beszállnia 1-0-s vezetésnél.

“Újraértékelődött bennem, hogy ez mekkora dolog, s mekkora hiányt tud jelenteni az ember életében, aki hozzászokott tíz éven keresztül. Hálás vagyok, hogy ennyi évet és meccset pályán tölthettem, én mindig tűzön-vízen keresztül mentem a válogatottért.”

Elmondta azt is: annak ellenére, hogy nem volt telt ház a Groupama Arénában, fantasztikus hangulat volt a stadionban: “Hangorkán fogadott, ami magával ragadta az embert, ez semmihez nem hasonlítható, köszönöm a szurkolóknak.”

Elárulta, a Marco Rossi szövetségi kapitány vezette stábban

és a keretben felszabadult légkör, megadják a szabadságot az embernek, és mindenki tudja a dolgát.

Hangsúlyozta, kellett a jó eredményhez az ötödik percben Dibusz Dénes védése az észtek szögleténél.

“Nélküle ez a meccs nem úgy alakult volna, ahogy. Hála istennek jól szállt be és feldolgozta azt, hogy egyik napról a másikra kellett kezdőként játszania”

– utalt arra, hogy a kezdő kapus Gulácsi Pétert egy nappal a mérkőzés előtt vírusos gyomorrontás döntötte le a lábáról.

Szót ejtett arról is, hogy 97. válogatottbeli fellépésével már harmadik az örökrangsorban, holtversenyben Gera Zoltánnal. Elárulta, a stáb tagjaként dolgozó korábbi csapattárs hívta fel a figyelmét csütörtök reggel, hogy be fogja érni őt.

A második gólt szerző Szalai Ádám

úgy vélte, jól működött a letámadásuk, s főleg a második félidőben már ők tudták begyűjteni a labdát az észtek előreívelései után, a védekezés is jól működött, s így több helyzetet is ki tudtak alakítani.

“Az első szögleten kívül, amit a Dénes megfogott, kezünkben tartottuk a mérkőzést. Akkor lesz nagyobb jelentősége és igazi értéke ennek a sikernek, ha vasárnap a finneket is le tudjuk győzni. Én minden energiámat abba fektetem, hogy két egymás utáni hazai mérkőzésen győzelmet tudjunk aratni.”

Forrás: MLSZ/MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük