A Fidesz kormányzat a sportot kiemelt ágazatnak tekinti, milliárdokat tol bele. Ennek persze oka van. Pl. a Szijjártó Péter vezette Külügyminisztérium és intézményei 300 millió forintot juttattak az autósportba. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a Kakadu testvére, Szijjártó Sarolta a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség egyik bizottságnak tagja.

Fidesz közeli építőipari cégek adják a legtöbb pénzt

Az NB1 és az NB2 foci csapatainak 219 szponzora van, a Felcsúti Puskás Akadémiának egyedül 41. Ezek között kiemelkedően Fidesz közeli építőipari cégek adják a legtöbb pénzt. A kormány a 2020-as költségvetésben 327 milliárd forintot szán a sport támogatására.

Veresegyházán egy milliárdért épült röplabda csarnok. A városban nem volt sem profi, sem amatőr röplabda csapat. Orbánék már több mint tíz határon túli fociakadémia építésébe tettek sok milliárdot, miközben a magyar foci sehol nincs a világban. Két év alatt 20 milliárd ment a határon túlra ebből a célból. A Duna Aréna ára az Országos Mentőszolgálat két éves költségvetése. Dél-Koreában fele annyiért rendeztek vizes VB-t, mint mi, noha kicsit jobban állnak gazdaságilag… Felavatták a Puskás Arénát. Egy szék megépülése 2 millió 836 ezer forintba került. Sorolhatnám tovább. A kérdés, hogy mi értelme ennek az esztelen pénz szórásnak? Ezt olyan ember teszi fel, aki maga sportoló volt, rendszeresen edz ma is. Tehát enyhén szólva sem vagyok a mozgás ellensége.

Orbán 2010-es hatalomra kerülésének elejéig még gyakran megkeresett a Lánchíd rádió, hogy nyilatkozzam betegjogi kérdésekben, élő adásban szakértőként. Egy ilyen alkalommal bátorkodtam megjegyezni, hogy az egészségügyben a sorban állást meg lehetne előzni azzal, hogy nem stadinokra költik a pénzt. A műsorvezető azonnal kiigazított a hivatalos kormányzati mantrával, hogy a sporttól egészségesebbek lesznek a fiatalok, tehát ezek a pénzek is a népet szolgálják. Azóta nem kellett ennek a rádiónak nyilatkoznom.

De igaz-e a szokásos Isten, Haza, Család szöveg?

Tudjuk, hogy a politikusok a világon mindenhol szeretnek sportolókkal fotózkodni, hiszen a siker rájuk is átsugárzik. De egy diktatúrában ennek fokozott szerepe van, mert igazolja a rendszer hatékonyságát, erejét, nagyságát. Ezt meg is lovagolja Orbán. Kilóra veszi a hozzá hű sportolókat támogatásokkal, akik aztán zengik is dicsőségét, szerepelnek vele nyilvános rendezvényeken, választási kampányban. Eszükbe se jut, hogy milyen erkölcstelenséget csinálnak a saját jövőjük, zsebük érdekében. Hosszú Katinka cége ingyen használhatta az egész Duna Arénát, ahova mindenki más csak jó pénzért juthat be. Meg is hálálja a Vezérnek. Együtt ül vele a lelátón.

De nézzük a nagy pénzeket!

A stadion beruházásokat a Fidesz közeli építőipari cégek szokták elnyerni közbeszerzésben. De most már sokszor nem is bajlódnak ezzel, hanem jogszabályilag lehetővé tették, hogy kiemelt államérdekből kiveszik ezen munkákat az álközbeszerzések köréből is. Az építés cégek láncolatában valósul meg. Az elnyerő vállalkozás szakítja a legtöbbet, noha nem is ő végzi többnyire a munkát, hanem beitatott alvállalkozók, akik valamiért véletlenül mindig kapcsolatban hozhatók a Főmérnök brancsával. Mindenki leveszi a maga hasznát, ami aztán átláthatatlan szerződési és utalási láncolaton keresztül ugyancsak Orbán kasszájában landol, hiszen gazdagodik a Fidesz cégháló.

(FRISS HÍREK >>>>>>>>>)

De ez mind nem elég

Jócskán túláraznak. Egy esetleges büntetőeljárásban, ami persze sosem indul amíg Polt a legfőbb ügyész, így arra tudnak hivatkozni, hogy volt közbeszerzés, tehát piaci áron kötöttek szerződést. Vagyis nem volt hűtlen vagy hanyag kezelés bűncselekménye az összeg kifizetése. Meg nincs olyan építész és könyvvizsgáló igazságügyi szakértő, aki ki merné mondani, hogy ilyen egyedi, hatalmas beruházásoknak mennyi lett volna a reális ára. Így mindent megúsznak. Meg mire kikerülnek a hatalomból, úgyis elévül a bűncselekmény.

Még könnyebb a helyzet a határon túli fociakadémiák esetén

Ott végképp kizárt az ellenőrzés. Hiába tesz valaki feljelentés a magyar rendőrségen, annak nincs hatásköre külföldön vizsgálódni, megjegyzem, eszébe sincs ilyet tenni. Azt meg tudjuk, hogy a nemzetközi megkeresésekkel folytatott büntetőeljárás milyen nehéz, hosszadalmas. Előre jól láthatóan sikertelenségre van ítélve. Arról nem is beszélve, hogy a megtámogatott külföldi államok hatóságai sem szakítanák az istrángot nyomozati igyekezetükben. A pénz egy részéből megépül a stadion, a másik fele visszacsusszan a Főmérnök országos zsebébe.

A 2,5 millió Fidesz szavazó egyik része hibbant

A másik fele viszont seggnyaló, a klientúra része, akivel a választási győzelem biztosítható. Nekik is kell tejelni a hűség biztosítása érdekében. Működnek az egyesületek, sport zrt-k stb. Van város, ahol a teljes, felnőtt, első osztályú, labdasport csapat gyerekek másodedzőjeként is kap fizetést, noha a srácokkal csak a lelátón találkoznak. Kötnek különböző színlelt szerződéseket el nem végzendő eseti munkákra, aminek ellenértékét persze kifizetik. Nagy üzlet a ún. benzinkártya, amivel tankolni lehet. A klientúra jó része abból él gazdagon, hogy a közpénzből kifizetett benzint féláron adja ismerőseinek. Annyit számol el, mintha hetente járt volna Szibériában sport célból, pedig ki se mozdult a városból. Ellenőrzés persze nincs, mert “ott is mindenhol mi vagyunk!”

Megy tehát a lopás nagyban, és kicsiben

Minden a Főmérnök zsebét, és ezen keresztül örökös hatalmát szolgálja. A Sport számomra az egyik legszentebb dolog. Ahol az eredmény mérhető méterekben, másodpercekben, gólokban. Kitartásra, becsületre, emberi összetartozásra nevel, ezért az egyik legfőbb érték. Orbánnak sikerült ezt is a lopás, a gátlástalanság, a sunyi, tolvaj hatalom szolgálatába állítania. Az ország jobbik fele már elkezdett felébredni. De meddig tűrjük még ezt?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét