Orbán Viktor rugalmasan viszonyul az elhalálozási statisztikákhoz - Városi Kurír

Sorting by

×

Orbán Viktor rugalmasan viszonyul az elhalálozási statisztikákhoz

Amíg kevesen haltak meg a járványban, addig a kormány a járvány elleni védekezés sikerét a halálozások arányában mérte. Amikor sokan haltak meg, akkor az orvosok és az ápolók lettek a felelősek. De valójában korábban is jóval többen haltak meg, mint ahogy tavaly tudtuk- írja tényfeltáró cikkében a Szabad Európa.

Hirdetés

Lépésről lépésre változva

“Én a halálozások számát nézem elsősorban. Tehát a védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri” – érvelt Orbán Viktor tavaly szeptember 4-én. “A védekezésnek a sikerét a halálesetek, illetve a megmentett életek számában tudjuk mérni” – folytatta a miniszterelnök egy hét múlva.

Decemberre viszont súlyosbodtak a halálozási számok. Onnantól pedig már nem a halálozási mutatóban mértük a védekezés sikerét, az egészségügyi dolgozókra hárította Orbán Viktor a felelősséget. Például decemberben parlamenti kérdésre válaszolva a miniszterelnök kijelentette, hogy a járvány súlyosbodása miatt  “a kormányt semmilyen felelősség nem terheli.

Aki pedig ezt firtatja, az valójában az orvosokat és az ápolónőket támadja, azt feltételezve, hogy ők nem végzik rendesen a munkájukat.

“Nem csak a jó ízlést sérti, hogy politikai eszközként használja a Párbeszéd azt a kérdést, hogy mennyien halnak meg… hanem mérhetetlenül lebecsüli azoknak az orvosoknak és ápolónőknek a munkáját, akik mindennap azért dolgoznak, hogy emberek életét mentsék meg”

(a közmédia mintha levette volna az erről korábban elérhető videóját, de szövegesen egy összefoglalója még olvasható).

De láss csodát!

Januártól viszont csökkentek a népességarányos halálozási adatok Magyarországon. És újra a halálozási számok lettek a legfontosabbak.

“Nem ízléses a halálozások kapcsán megszólalni, és valóban a halálozás a legfontosabb …. Az Eurostat adatai alapján 9 százalékos többlethalálozás volt tavaly, de több európai országban bőven 10 százalék felett volt ez az adat”

– érvelt újra ezzel Orbán Viktor például február közepén.

Visszamenőleg is nőnek a számok
Kizárólag a koronavírus miatti halálozásokat követni önmagában félrevezető lehet. Az országok különbözőképpen mérik ezt, van, ahol rengeteget tesztelnek, és például a halálozás után is ki akarják deríteni, hogy ki halt bele a járványba.

Hol hal meg a covidos beteg?

Magyarország nem ezek közé tartozik, kifejezetten kevés tesztet végeznek itthon, ezeknek pedig mostanában már a negyede pozitív. Emellett például alig boncolnak covidosokat, és jellemzően az otthon meghaltak sem fognak bekerülni a járvány halottjai közé.

“Covidos beteg nem halhat meg otthon, hiszen akkor miért nem utaltam be? Így Covidot semmilyen körzeti orvos nem ír be halál okaként a jegyzőkönyvbe, ahogy vakbélgyulladásban sem halhat meg senki otthon”

– magyarázta a Szabad Európának egy körzeti orvos.

(Olvassa el a teljes cikket a Szabad Európa oldalán!)

Előzmény

halál
illusztráció: V.K.
halál
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Orbán Viktor rugalmasan viszonyul az elhalálozási statisztikákhoz

  • 2021.03.20 - 11:43
    Közvetlen hivatkozás

    Szerintem olyan esetre nem emlékszik senki,hogy orbán bármiért is vállalta volna a felelősséget. Bármire találnak bűnbakot pillanatok alatt. Valószínűleg azért sem ő a hibás,hogy elmebeteg módon,a járvány közepén íratták alá az egészségügyi dolgozókkal az idióta,szemét szerződésüket. Az egészségügyi dolgozók,ha nem hivatásuknak tekintenék a munkájukat,akkor már régen otthagyta volna mindegyik. Ők azok,akik a lelküket kiteszik,de megbecsülést ebben az országban a kormánytól nem kaptak.Az,hogy orbán néha megemlíti,hogy köszönet az eü-s dolgozóknak,hát ezért még a boltban senki nem kapott kenyeret. Papolnak a soha nem látott mértékű orvosi béremelésről. Ez a mostani emelt összeg még csak nem is súrolja az EU-s orvosi bérek alsó határát sem.És akkor még hol vannak a szakdolgozók?Az egészségügyből eleve 20 ezer ember hiányzott, a most elment 5500 dolgozó hiánya kihívás elé állította azokat,akik maradtak,ugyanakkor azokat is meg lehet érteni,akik elmentek. Rusztikusan.-szaré-húgyé dolgozták ki a belüket,elegük lett. Az viszont orbán vétke,hogy az eü-s dolgozók tisztességes béremelése helyett újabb stadion épül. És itt,az ilyen eseteknél megkérdőjelezhető orbán észbeli képessége. Kellett neki a teljes felhatalmazás?Hát vállalja a felelősséget a rengeteg halottért is,nem az egészségügy tehet a kormány/orbán szerencsétlen töketlenkedéséért. Nagyon várjuk már ’22-t,mert ennek a kormánynak mennie kell. Katasztrófa,ami ebben az országban folyik

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.