Sorting by

×

Lehet, hogy Orbán Viktor mégsem olyan kiváló virológus és még jósnak is gyengécske? – Úton a 4. felé

Orbán Viktor magyar miniszterelnök virológusokat megszégyenítő magabiztossággal beszélt karácsony előtt arról, hogy személy szerint, és jól tudjuk, hogy ha ő így fogalmaz, az alatt a teljes Magyarországot érti, a harmadik oltás végső sikerében bízik, mert nem lyuggathatjuk össze magunkat. Úgy tűnik, járvány ügyben sem először tévedett, legalább is ezt látszanak alátámasztani a legújabb izraeli események.

Van az úgy, hogy Orbán téved!

“Én kulcskérdésnek tartom ma, hogy a harmadik oltás működjön, mert be fogunk sokallni egy idő után. Tehát az oltás mégis bizalmi kérdés. Ha úgy nézek ki, mint egy ementáli sajt, már elnézést, akkor egy idő után… Meddig? Tizedik is lesz? Meg tizenötödik is? Vagy hogy lesz ez? Én nagyon bízom benne, hogy ez a harmadik, ráerősítő oltás, ez megfogja. Ha negyedikért kéne menni, már nekem is nehezen megy, tehát nagyon bízom benne, hogy a harmadik az omikronnal szemben is győztes lesz.”

Eközben Izraelben

Az izraeli kormányt az ellentmondásos és helyenként aggasztó hírek cselekvésre kényszerítették, csakhogy amíg eddig a tudományra támaszkodva tudtak meghozni ilyen jelentőségű döntéseket, addig a negyedik oltások hatására vonatkozóan nincsenek kutatási eredmények. Ennek ellenére úgy döntöttek, hogy az ország működőképességének és az állampolgárok egészségének érdekében belevágnak a kísérletbe. Ugyanakkor bár Naftali Bennett miniszterelnök – aki a napokban maga is házi karanténba került a lánya fertőzöttsége miatt – kedden arról beszélt, soha nem látott mértékű fertőzési vihar közeledik Izraelben a koronavírus-járvány ötödik hullámával, és valóban rohamosan emelkedik az új fertőzöttek száma, az összkép ennél árnyaltabb.

Az országban eddig kétezer bizonyított vagy gyanús omikronos esetet találtak, de naponta minödössze 1-2 új áldozatot jelentenek, a pozitív tesztek aránya még ha lassan növekszik is, de bőven 5 százalék alatt van, és mindössze 137 koronavírusos beteget kezelnek kórházban. Közülük 85-en vannak súlyos állapotban, és 38-an szorulnak lélegeztetőgépre. A súlyos betegek 86 százaléka egyáltalán nem kapott védőoltást, és körükben a 60 évnél fiatalabbak között a beoltatlanok aránya 96 százalék.

A startvonalon

A negyedik oltást elsőként 150 egészségügyi dolgozó kapta meg egy 6000 fős tesztcsoport tagjaként egy Tel-Avivhoz közeli kórházban hétfőn. Olyanok, akiknek mostanra a vérvizsgálatok alapján jelentősen csökkent a júliusi harmadik oltást követően az ellenanyagszintje. Eredetileg két hete kezdték volna a vizsgálatot, de lassabban érkeztek meg hozzá a megfelelő engedélyek.

A hivatalos tájékoztatás szerint a nemzetközileg is kiemelten figyelemnek örvendő kísérlet elsődleges eredményeit két héten belül megkapja az izraeli egészségügyi minisztérium, ezekből lehet majd következtetéseket levonni arra vonatkozóan, van-e értelme az újabb emlékeztető dózist beadni szélesebb körben.

Olvassa el a teljes cikket a Mandíneren!

Hol van ez már!

Orbán

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.