Orosz Anna fideszes politikusok “kurvázását” emlegette az Országgyűlésben

Hétfőn az Országgyűlés azonnali kérdések órájában Orosz Annak (Momentum) arra várt választ: mit tesz a magyar nők biztonságáért a Fidesz és mikor ratifikálják az Isztambuli egyezményt? Hogyan lehet ilyen alacsony a büntetőeljárások aránya?

Kifogásolta, hogy nem állnak rendelkezésre megbízható adatok a nők ellen elkövetett erőszakos cselekményekről, csak civilek és az unió adatai irányadóak

Utóbbi szerint Magyarországon élete során minden ötödik nő szenved el testi vagy szexuális erőszakot a partnerétől, de csak az esetek 5 ezreléke jelenik meg a rendőrségi statisztikákban – közölte. 

Eközben Varga Judit igazságügyi miniszter politikai hisztinek nevezte az Isztambuli egyezményt – kifogásolta Orosz Anna. 

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára leszögezte: Magyarország kiemelt figyelmet fordít a családok, a nők és a gyermekek védelmére. Külön intézkedésekkel védi őket, és jelentős lépéseket tesz az áldozatok támogatása érdekében – folytatta. 

Hangot adott ugyanakkor a kormány azon álláspontjának, hogy ennek hatékonysága nem egyezmények ratifikálásában mérhető. A nemzeti jogunk biztosítja a szükséges jogi garanciákat – hangsúlyozta.

Jelezte: az igazságügyi tárca a honlapján egy áttekintő táblázatot tett közzé az Isztambuli egyezmény alapján, amely részletesen bemutatja azokat a magyar jogi eszközöket, amelyek a nők védelmét szolgálják.

Orosz Anna viszonválaszában úgy fogalmazott, az esélyegyenlőségéhez szükséges, hogy a fideszes politikusok ne a feleségeik szoknyája mögé bújva magyarázzák bizonyítványukat, “amikor kokainozáson vagy éppen kurvázáson kapják őket”. 

Répássy Róbert vitatta, hogy a szóhasználat megfelel-e a Ház méltóságának. Jakab István levezető elnök pedig bírálatként azt mondta: a stílus maga az ember. 

(MTI)

Magyarország Isztambuli egyezményhez való csatlakozása elutasítva: 115 igen, 35 nem!