Az Országgyűlés tesz rokkantnyugdíjasokra és az alkotmánybíróságra is

Érdekes! Semjén Zsoltnak, -se a többi baromi lelkes követőjének- az éjszakai törvénymódosítás-beadások első számú felkentjének valahogy nem jutott eszébe, hogy a rokkantnyugdíjasok égető és másfél éve elsinkófált ügyét is belevegye az egyik “salátájába”!

Egyre érthetetlenebb, miért nem cselekszik az Országgyűlés az Alkotmánybíróság felhívásának megfelelően

az egyes rokkantsági ellátásban részesülőket ért súlyos méltánytalanságok törvénymódosítással történő orvoslása érdekében – tette fel a kérdést a nyugdijguru.hu.

A határozat

Az Alkotmánybíróság 21/2018. (XI. 14.) AB határozata a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvénnyel (Mmtv.) kapcsolatos, nemzetközi szerződésből származó mulasztás megállapításáról és alkotmányos követelmény megállapításáról szól – írta a portál.

E határozatban az Alkotmánybíróság kijelenti, hogy az Országgyűlés nemzetközi szerződésből származó jogalkotói feladat elmulasztását valósította meg.

Tette ezt annak révén,

hogy az Mmtv. 12. § (1) bekezdés a) pontját a törvény 33/A. § (1) bekezdés a) pontja alá tartozó esetekben oly módon rendelte alkalmazni, hogy ezzel egyidejűleg nem alkotott olyan szabályokat, melyek lehetővé teszik az ellátás összegének meghatározása során

– az ellátásra jogosultak élethelyzetét érdemben meghatározó tényleges fizikai állapota javulásának mértéke, illetőleg

– a 2012. január 1. napját megelőzően megállapított ellátás összege figyelembevételét.

Az Alkotmánybíróság a határozatában felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2019. március 31-ig tegyen eleget.

Az Országgyűlés a mai napig, 2020. június 19-éig, azaz 582 napja nem tett eleget

ennek a felhívásnak és a törvényhozási tervek között nem látható az sem, hogy a jövőben erre készülne. Különösen érthetetlen, miért nem cselekszik az Országgyűlés az Alkotmánybíróság felhívásának megfelelően, hiszen

a meghozandó új törvényi rendelkezés csak szűk személyi körre terjedne ki, vagyis nem jelentene lényeges plusz terhelést a költségvetésnek.

A részletes, törvénycikkekkel alátámasztott és megindokolt változatot ide kattintva olvashatja.

verona

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük