Országszerte bekeményítenek a polgármesterek – Lezárások, korlátozások a hétvégére

A kormány bejelentette, hogy erre a hétvégére is megkapják azokat a jogosítványokat a polgármesterek, amit húsvétkor. Ennek eredményeképpen járványügyi szigorításokat hoztak az önkormányzatok Budapesten és vidéken is.

Budapest és környéke:

Budapest

Karácsony Gergely főpolgármester elrendelte hétvégére – szombat és vasárnap reggel 9 és este 8 óra között – a Margitsziget lezárását. A III. kerülettel egyetértésben lezárják az Óbudai-szigetet és Római-partot is. A közösségi közlekedést érintő korlátozás, hogy április 27-től, azaz jövő hét utáni hétfőtől a BKK járatait kizárólag kendővel vagy sállal eltakart arccal vagy maszkban lehet igénybe venni. A főpolgármester utasította a BKK-t, hogy május 4-étől megnövelt járatszámmal készüljön az érettségik napjaira, hogy így csökkentsék a tumultust a várhatóan növekvő utasszám ellenére. A sportolás közbeni kötelező távolságtartásról a jövő héttől táblák is figyelmeztetnek a Margitszigeten.

VIII. kerület

Pikó András, Józsefváros polgármestere Facebook-posztban tájékoztatta a lakosságot arról, hogy a húsvéti időszak után is érvénybe maradnak egyes korlátozások. Az ünnepekhez hasonlóan az április 18-19-i hétvégén péntek éjféltől vasárnap éjfélig lezárják a következő köztereket:

Teleki téri
Mátyás téri
Kálvária téri
és Golgota téri közpark
FiDo park
Orczy park.

Óbuda-Békásmegyer

Dr. Kiss László polgármester rendeletet hozott arról, hogy 2020. április 18-án és 19-én (szombaton és vasárnap) 9-20 óra között lezárják az Óbudai-szigetet, a Római-partot és a Kossuth Lajos üdülőpartot.

Ezek a területek tehát napközben gyalogosan sem látogathatók, egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős gyalogos közlekedés és háziállat közterületi sétáltatása céljából sem lehet belépni.

Terézváros

A fertőzésveszély csökkentése érdekében most hétvégén:

Terézvárosban a közterületeket kizárólag áthaladásra és egyéni sporttevékenységre lehet használni.
A közterületeken semmilyen csoportosulás (kettő vagy több nem ugyanazon háztartásban élő személyekből álló gyülekezés) nem megengedett.
A közterületi padokon és más utcabútorokon kizárólag egészségügyi okból lehet tartózkodni. E kivételes esetben is legfeljebb 15 percig.
A rendészetet, illetve a kerületi rendőrséget is arra kértem, hogy a hétvége alatt fokozottan legyenek jelen Terézváros közterületein, továbbá hatékony fellépést kérek tőlük a veszélyhelyzet idején hétköznapokon is, ideértve különösen a közparkok felügyeletét, az utcai italozás elleni fellépést, a boltok nyitvatartásának, és általában a járványügyi szabályok betartásának ellenőrzését.
Más korlátozások is érvényben maradnak:

A Hunyadi téri vásárcsarnokba és a termelői piacra kizárólag maszkban, vagy azt helyettesítő – szájat, orrot takaró – kendőben, sálban lehet belépni. Az épületbe bemenni kizárólag a Hunyadi tér felől lehet, ahol az önkormányzat munkatársai adnak maszkot azoknak, akik semmilyen védőeszközzel nem rendelkeznek.
A veszélyhelyzet idejére a Hunyadi és a Jókai tér mellett a Liszt Ferenc teret is lezártuk.
Mindazokat, akik a lakásukat kénytelenek elhagyni, nyomatékosan kérem, hogy maguk és mások védelme érdekében is viseljenek maszkot.

Vidéki városok

Maglód

Maglódon húsvétkor még nem tartottak szükségesnek komolyabb szigorítást, most azonban ebben a Pest megyei kisvárosban, Budapest tőszomszédságában is eljött az ideje a szigorításnak:

Maglód Város közterületein és közparkjaiban tartózkodni csak a legszükségesebb időtartamban lehet a másfél méteres védőtávolság betartása mellett
három főt meghaladó létszámban, csoportosan a közparkban és parkolókban tartózkodni tilos
a játszóterek, fitneszparkok és gördeszkapálya használata tilos
a parkolókban és közterületen önkormányzati engedély hiányában mindennemű kereskedelmi tevékenység tilos
a boltok, üzletek előtti közterületen a maszk használata és a másfél méteres védőtávolság betartása kötelező

Miskolc

A turista forgalomban és a hétvégéken gyakran használt miskolci parkolókat a miskolci lakosság védelmében ismét lezárják a hétvégén – erről döntött Veres Pál polgármester.

A szigorításra azért van szükség, mert az elmúlt hetek tapasztalatai szerint a jó idő és az ingyenes parkolás miatt a hétvégéken ugrásszerűen megnövekszik a parkolók, ezzel együtt a főutca és a kirándulóhelyek forgalma is. Félő, hogy az előttünk álló hétvégén – a tiltások ellenére is – ez csak fokozódna, és még többen keresnék fel Miskolc népszerű turisztikai helyszíneit, ez pedig könnyen felgyorsíthatja a vírus terjedését.

A járvány lassítására továbbra is az az egyetlen hatásos módszer, ha mindenki, aki teheti otthon marad. Éppen ezért Miskolc város vezetése továbbra is arra kér mindenkit, hogy tartsa be a kijárási korlátozásokat, és ha teheti maradjon otthon.

A parkolók lezárásáról éppen ezért döntött a városvezetés, bízva abban, hogy így megelőzhető a nagyobb tömeg kialakulása a kirándulóhelyek környékén, és ezáltal csökkenthető a fertőzésveszély is. A lakossági parkolással is érintett parkolókat az ott lakók továbbra is használhatják.

A korlátozás betartását az önkormányzati rendészek és a rendőrség ez alkalommal is szigorúan ellenőrzik majd. Ezen túl a városvezetés abban is kérte a rendőrség segítségét, hogy a forgalmasabb útszakaszokon – éppúgy, ahogy a múlt hétvégén – fokozottan ellenőrizzék az autósokat, és az intézkedések betartására hívják fel a lakosok figyelmét.

Miskolc közterületein tilos és bírsággal szankcionálható a zöldfelületeken történő parkolás, ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy az érintett területeken továbbra se parkoljon senki a lezárások ideje alatt sem.

Pécs

Péterffy Attila, Pécs polgármestere ezen közterületek lezárását rendelte el:

Tüskésréti szabadidőpark és annak parkolója
Mandulás játszótér és annak parkolója
Malomvölgyi szabadidőpark és annak parkolója
Tettye park és parkoló
Az előző, hosszú hétvégi szabályozáshoz képest változás továbbá, hogy a Malomvölgyi tó és Kökényi tó területét felkereshetik horgászok. A területen azonban legfeljebb annyi horgász tartózkodhat, amennyi hivatalosan kijelölt horgászhely van. Fontos, hogy nekik is be kell tartaniuk a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Szeged

Botka László, Szeged polgármestere így döntött:

” Az április 18-19-i hétvégén – szombaton 00:00 órától vasárnap 24:00 óráig – az üzletek az eddigi korlátozó szabályok és a hétvégi nyitva tartás szerint működnek Szegeden.

Nyomatékosan kérjük a boltok üzemeltetőit, hogy járványügyi felelősségük tudatában járjanak el! Folyamatosan ellenőrizzék a vásárlóik számát az üzletükben, és figyelmeztessék az embereket a 1,5 méteres távolságtartásra!

Az önkormányzati tulajdonú Mars téri piacon egyidejűleg, egyszerre maximum 500 vásárló tartózkodhat.

A szabadban lenni, sportolni vagy kutyát sétáltatni legfeljebb napi egy órában lehet a hétvégén, azt is egyedül, vagy csak azokkal, akikkel egy háztartásban élnek.” – írja.

A listát folyamatosan bővítjük…..

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük