Orvosok rangsorolták a pártok egészségügyi programját

A Fidesz az utolsó helyen végzett, de csak azért, mert nekik nincs is programjuk. Vasárnap egyebek közt arról is döntenek a választópolgárok, ki kap felhatalmazást arra, hogy megoldást találjon az egészségügy állapotára, amit a magyar lakosság az ország első számú problémájának tart.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű csoport kilenc szempontból álló szisztéma alapján értékelte, hogy a nyilvánosan elérhető választási programok milyen módon nyúlnának az egészségügyi rendszer rendbetételéhez.

Az elemzők felhasználói oldalról közelítették meg a programokat: a jól hangzó szlogenek vagy a kormánypárt korholása náluk nem értek sokat, inkább a koherens, konkrét javaslatokat is hordozó és megvalósítható program kapott magasabb pontot.

A Magyar Nemzethez eljuttatott osztályzatok alapján egyik párt sem kapott jelest, de van két jó program a gyengébbek mellett. Az 1001 orvos csoport szakemberei kiemelték azt is, hogy 2018-ban az egészségügy hétköznapi korrupciója, a hálapénz rendszere több programban fel sem merült megoldandó feladatként.

Jó:

A Momentum került az első helyre (55 pont).
Ez a párt osztotta meg legbővebben elképzeléseit a nyilvánossággal, övék az egyetlen program, amely valóban átfogó reformot vázol fel: belemenne orvosbárók és gazdasági körök sérelmét eredményező átalakításokba. Az 1001 orvos hálapénz nélkül fő kritikája a finanszírozási háttér gyengébb kidolgozottsága.

A színvonalas egészségügyi szakpolitikát folytató Jobbik programja (45 pont).
Kitér az összes fontos területre, koherens elképzelést mutat be, ugyanakkor gyengesége, hogy a lényegi strukturális változások konkrétumait kerüli.

Közepes:

Az LMP programja (31 pont).

A legtöbb kritikus területet érinti, de felületes, a probléma megállapításán túl érdemi javaslatot sokszor nem tud felmutatni.

Gyenge:

A DK (32 pont).
Kifejezetten koherens finanszírozási elképzelést és struktúrát dolgozott ki, programja egészségügyi közgazdasági szemléletű. Ez az egyik program, amiben a hálapénzt még csak említés szintjén sem találni.

Az MSZP-nek (20 pont) és az Együttnek (31 pont) van koherens egészségügyi háttérprogramja.
Ezek a Jobbikéval lennének egy szinten, de valamiért e pártok a nyilvánosságot nem tájékoztatják az elképzeléseikről. Például az MSZP hivatalos választási programjában csak másfél oldal szerepel az egészségügyről, jelentős része a jelenlegi helyzet bemutatásával foglalkozik.

Elégtelen:

Objektív felmérések és a mindennapi tapasztalat is arról tanúskodik, hogy Magyarország egészségügyi rendszere, annak teljesítménye az Európai Unió sereghajtója lett.

A Fidesz (0 pont).

A kormánypárt mégsem tartotta fontosnak, hogy egészségügyi programot adjon választóinak.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük