Öt napos maratoni ülés után felemás megegyezés az EU csúcson —  Jogállamiság felvizezve

A Covid 19 tarolása óta most tartották az első olyan EU-s csúcsot, amin személyesen vettek részt a kormányfők. A találkozó -ahogy az várható volt- hatalmas vitákat hozott úgy az újabb Európa Uniós költségvetés, mint a gazdasági életet újraindító rendkívüli méretű “csomag” és annak feltételrendszere körül.

Orbán vétót ígért, majd megszavazta

Orbán Viktor még a csúcsra indulása előtt belengette, hogy vétózni fog, ha a feltételek közül nem veszik ki a jogállamisági kritériumokat, amelyek felvizezve ugyan, de maradtak, Orbán pedig egy sasszé után -ahogy szokta- megszavazott mindent.

A maratoni hosszúságú EU-csúcs döntését végül az Európai Tanács elnöke,  Charles Michel javaslata hozta meg, miszerint a 750 milliárdból 390 milliárd euró jut majd vissza nem térítendő támogatásként a koronavírus-járvány sújtotta országok gazdasági helyreállításra, de a tagállamok további 360 milliárd euró hitelt is felvehetnek. (444.HU)

Az EU vezetői ismételten megadták a magyar és a lengyel kormánynak a menekülés lehetőségét, nyilván engedve a zsarolásnak, amely a fentebb említett vétó beígérésének képében érkezett.

Ismét előállt tehát az a helyzet, hogy mind a két fél győzelemként értékelheti a végkifejletet, kérdés csak az, hogy kinek jó ez a politikusokon kívül, mert Európa polgárainak aligha.

Orbán miniszterelnök első “visszafogott” posztja a maratoni költségvetési vitáról:

EU

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük