Kép-pár: a „holland fickó” és Orbán érkezik a hétfői csúcsra

A magyar miniszterelnök vasárnap magabiztosan nyilatkozott az európai kamerák és mikrofonok előtt. Megengedte magának, hogy a holland miniszterelnököt csak „holland fickónak” (dutch guy) titulálja, ami azért mégiscsak kiverte a diplomáciai biztosítékot.

Orbán előadta már ezt évekkel korábban is, amikor a frissen megválasztott francia köztársasági elnököt „le új fiúzta”.

Nem igazán érteni a magyar miniszterelnök mostani kirohanását, annak ellenére, hogy az uniós költségvetés és a koronavírus-járvány gazdasági kárainak enyhítésére tervezett uniós hitelcsomag kérdésében az úgynevezett „Frugal Group” tagjai (Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország) a leghatározottabbak. Hozzájuk amúgy megfigyelőként, külső támogatóként már Finnország is csatlakozott

A csoport vezetője és szószólója éppen a holland miniszterelnök Mark Rutte, akit az európai médiafogyasztó éppen arról ismer, hogy odahaza kerékpárral közlekedik és ha az ő hibájából kiöntött egy pohár kávét, képes volt kezébe venni a felmosót is.

Ilyen elvetemült egy politikus az 53 éves liberális (VVD) politikus, aki 193 centiméteres magasságával és fiatalos lendületével is „kimagaslik” a mezőnyből.

Orbán vasárnapi diplomáciai bakiját

Budapesten Kövér László igyekezett tompítani, míg az elefánt a porcelánboltban külügyi államtitkár, Menczer Tamás csak tetézte a bajt.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke levelet írt a holland képviselőház elnök asszonyának – adja hírül az MTI, ám a levél ismertetése mellett lemaradt a Tweede Kamer der Staten-Generaal elnökének a neve.

Khadija Arib-ról van szó, aki történetesen Marokkóban született, a mai napig kettős állampolgár és a holland Munkáspárt (Partij van de Arbeid, PvdA) tagja.

Khadija Arib és Mark Rutte

A magyar Országgyűlés nyitott a holland parlamenttel történő párbeszédre a folyamatban lévő EU-csúcs sikeressége érdekében – közölte a magyar házelnök holland kollégájának írt levelében.

A magyar és a holland parlament összeegyeztethetetlen mandátumokat adott kormányaiknak, olyan feltételekhez kötik a megállapodást, amelyekre tekintettel a magyar miniszterelnöknek, vagy fordított esetben a holland kormányfőnek kell vétóznia.

A házelnök szerint ebben a helyzetben kiváló alkalmat adhat a két parlament közötti párbeszédre a holland képviselők tervezett magyarországi útja, valamint a koronavírus-járvány miatt elhalasztott hágai látogatásának pótlása.

És akkor nézzük Menczer Tamás kéretlen megszólalását

A Momentum a Magyarország ellen dolgozó „bevándorláspárti holland” oldalára állt – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Mark Rutte miniszterelnökre utalva hétfőn a Facebook-oldalán.

„Gyalázatos, hogy Momentum sokadszorra a magyarellenes oldalra áll” – fogalmazott

A Momentum vezető politikusai Magyarország helyett a liberális holland miniszterelnököt választották, aki a most folyó EU-csúcson Magyarországot támadja, és azt akarja, hogy büntessék meg Magyarországot, és vegyék el a magyaroknak járó uniós forrásokat.

Menczer Tamás kiemelte: „a Soros-családdal boldogan fényképezkedő, bevándorláspárti Mark Rutte jogállamiságról beszél, miközben Hollandiában a kormánya elhallgatta a bevándorlók által elkövetett súlyos, erőszakos bűncselekményeket”.

Talán szóra se érdemes Menczer kirohanása, de tényleg ez lenne egy külügyi államtitkár dolga? A szebb napokat látott sportriporter hetet-havat összehord.

Mit ne mondjak: Menczer idén sem számíthat Fair Play-díjra!

Visszatérve Orbán kiszólására, majd a két budapesti megszólalásra: úgy tűnik a kormányzópártban már régen nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal.

Vagy fordítva!

Forrás: MTI

Vécsei

3 thoughts on “Kép-pár: a „holland fickó” és Orbán érkezik a hétfői csúcsra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük