Palkovics minisztériuma: amíg nincs uniós forrás, nem lesz napelempályázat sem!

A kormány elhalaszthatja a lakossági napelemes pályázatok második szakaszát – derült ki a Technológiai és Ipari minisztérium (TIM) hétfői közleményéből. A közleményben emellett arról tájékoztatnak, hogy tovább erősödik a magyar háztartások energiabiztonsága.

Uniós pénzektől függ a folytatás

A közlemény szerint a pályázatra több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük eddig már több mint 25 ezer pályázó rendelkezik támogatói okirattal, és az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot.

Ebből a pályázatból ősszel indult volna egy második kör is.

Volt képük hozzá….

Utáljuk a kormány helyett inkább az Uniót? – akik persze mi is vagyunk!

Ám a minisztérium közleményéből most kiderült, hogy mivel a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza a szükséges forrásokat a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig,

A pályázat második szakaszától az uniós támogatásokról szóló hivatalos megállapodást követően születik végleges döntés.

Elsíbolt fejlesztések…..

A minisztérium a közleményében emlékeztetett a múlt héten a Kormányinfón történt bejelentésre is. Ennek értelmében a napelemes rendszerek gyors ütemű terjedésével a villamosenergia-hálózat fejlesztése is szükségessé vált.

Ezért a kormány ideiglenesen felfüggeszti a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében.

Ezután egyértelmű, hogy drasztikusan megugrik a napelemes rendszerek megtérülése a kormánydöntés után. Teljesen megdöbbent az egész piac. A minisztérium ígéretet tett a közleményében, hogy minden korábbinál nagyobb villamosenergiahálózat-fejlesztés kezdődött a megfelelő kapacitás biztosítása érdekében, illetve hogy a kormány jelentősen gyorsítja és egyszerűsíti az eljárást a még könnyebb napelem-telepítés érdekében.

Forrás