Kerítésen innen

Mit érdemel az államtitkár, aki homlokegyenest mást mond, mint az igazság? – A nemzeti napelemtámogatás-ügy visszássága

Mit érdemel az államtitkár, aki homlokegyenest mást mond, mint az igazság? - A nemzeti napelemtámogatás-ügy visszássága

Feltehetően Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára nem úgy kelt fel a minap egyik reggel, hogy kiáll a sajtó munkatársai elé és merőben másról tájékoztatja őket és ezzel együtt a munkaadóit, vagyis a közt, mint a valóság, ha erre nem kap “felülről” ukázt. Az más kérdés, hogy hajlandóságot mindenképpen mutatott a feladat kivitelezésére…..

Szia Uram, akarsz napelemet? Akkor kapsz rá pénzt! Szóban, mindenképpen…..

Aki beadta Önök közül a kormány által meghirdetett napelem-pályázatot, az megtapasztalhatta, hogy egyelőre pénz az ablakban. Ehhez képest Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára szeptember 6-án sajtótájékoztatót tartott, és ezen nagy bejelentést tett:

november végétől ismét megnyitják a pályázati lehetőségeket a lakossági napelemes programban. Az új pályázat ugyanazokkal a feltételekkel fog futni, mint a tavaly decemberi, tehát azok, akiknek éves bruttó átlagjövedelme 4 millió 850 ezer forint alatt van, száz százalékos támogatást kaphatnak napelemek telepítésére, illetve komplex napelemes fűtési rendszerek telepítésére. Előbbi esetben 2,9, utóbbi esetben 11,3 millió forintos támogatást lehet – és lehetett az előző körben is elnyerni.

Ez remek hír a jelenlegi „energiavészhelyzetben”, vagy….?

Végig is járta a magyar sajtót a bejelentés híre, az első körről lemaradtak közül biztosan sokan el is gondolkoztak rajta, hogy most esetleg pályázzanak. Az államtitkár azt is megemlítette, hogy

a tavaly megnyitott első körben 43 ezer beadott pályázatot kellett értékelni, és jól haladnak ezek feldolgozásával: már 21 800 támogatói döntést hoztak, mintegy 89 milliárd forintnyi összeget kiutaltak, ezeknek a projekteknek a megvalósítása már elkezdődött.

Ennek kapcsán azt is hozzátette, hogy ezek a pályázatok most fognak beérni, és a mostani téli időszakban már csökkenteni tudják a hazai háztartások földgázkitettségét. Steiner Attila azt is kimondta, hogy

„ez minden idők legsikeresebb klímavédelmi és ellátásbiztonsági pályázata”.

Ehhez képest….

Ha megnézzük a kormányzati összesítő oldalt a pályázatról, akkor azt láthatjuk, hogy a legutolsó, szeptember 12-i frissítés szerint kicsit más számok láthatók az RRF 6.2 néven futó napelemes pályázatok mellett.

Az látszik, hogy 89 milliárd forint helyett egészen pontosan 0, azaz nulla forintot utalt ki a kormány a pályázóknak.

Fotó: mfor.hu

Hungarikum, amikor a kudarc = a sikerrel…..

Ehhez képest már csak részletkérdés, hogy támogatói döntés is csak 71,190 milliárdról született, tehát a 89 milliárdos összegről sem tudjuk, honnan került elő.

Azt a kijelentést, miszerint „jól haladnak” a pályázatok feldolgozásával, árnyalja egy kicsit, hogy március végére ígérték ezek feldolgozását, a folyamat pedig még mindig zajlik.

Arról nem is beszélve….

Ha a közért-pénztárnál tapasztaltakból indulunk ki, akkor egyértelmű, hogy az a pénz, ami fél éve még fedezte volna a napelem-beszerzés és a felszerelés költségét, az ma hányad részére elég!

További részletekért kattintson az mfor.hu oldalra.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!

 • Országunkat egy lóért
  Akárhonnan nézzük, az oroszországi (részlegesnek mondott) mozgósítás bizonyosan azt jelenti, hogy a hivatásos orosz hadsereg nagy bajba került, amely – úgy tűnik – immár nem az egész világon, hanem csak Ukrajnában a második legnagyobb katonai erő.
 • Vatikáni rájder is részt vett az országúti kerékpáros világbajnokságon
  Bár Don Matteo mindenhová kerékpárral ment, az mégis igazi kuriózum, hogy az idei országúti kerékpárosok mezőnyversenyében a 40 esztendős Rien Schuurhuis a Vatikán színeiben állt rajthoz.
 • Karma-válsághelyzet ellen itt az 5 módszer, amitől fellélegezhetsz!
  Ha pozitív energiát szeretnél létrehozni az életedben, akkor az alábbi tanácsokat jó, ha megfogadod. Éld így az életed, és meglátod, minden a legnagyobb rendben lesz! Mindannyian azt kapunk, amit adunk, vagyis az általunk kibocsátott energia visszaszáll ránk. A Világegyetem törvényeit nem tudjuk megváltoztatni, csupán annyit tudunk tenni a “karmánk érdekében”, hogy pozitív életet élünk, annak érdekében, hogy azt kapjuk vissza.
 • Mel Gibson emelte Novák Katalin presztizsét, vagy fordítva? Ki vitte a fotóst?
  Ahogy Orbán Viktornak “leszervezték” a Schwarzenegger-randit, vagy a Chuck Norris találkát, úgy Novák Katalin sem maradt konzervatív/jobboldali/abortuszellenes filmsztár-fotó nélkül.
 • Magyar György: Semjén doktor törvénymódosítása semmit nem bíz a véletlenre
  Létrejöhet az elvileg független Integritás Hatóság, amelynek feladata például az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések megelőzése, a jogsértések megakadályozása, leleplezése. Erre azonban van már néhány elvileg „független” szervezet, ilyen például az ügyészség. Mitől lesz jobb a helyzet, ha – az EU-s pénzek elherdálásának elkerülése érdekében – Semjén-javallatra létrejön egy újabb kormányzati hivatal?

About Author