Kerítésen innen

Hungarikum! Napelemezgetsz, különcködsz, haladsz a korral? Fizesd a háromszorosát!

Korrupcióellenes Hatóság helyett szemérmesen "Integritás Hatóság" - Hogy ne zavarják meg vele a drága választópolgárok fejét

Azt gondolná az ember, így a XXI. században Európa közepén, hogy ha korszerű energiatermelésre áll át, akkor azzal jót tesz nem csak magának, hanem a környezetének is. Igen ám, de nálunk Magyarországon a napelemcucc nem mindig komilfo….

“Napelemezgetel….”

Csaknem háromszorosára emelkedik majd az áramszámlája egy szentesi társasház lakóinak, mert napelemet szereltettek az épület tetejére, emiatt nagyfogyasztónak számítanak, és nem rezsicsökkentett áron kapják az áramot – írja az Rtl.hu. Arról nem szól a fáma, hogy az Orbán család hatvanpusztai napelemparkkal felszerelt dácsája minek minősül, de a szobán forgó társasházat büntiből (?) átminősítették “nagyfogyasztónak”, így rájuk nem vonatkozik a híres-hírhedt rezsicsökkentés-növelés.

Inkább vágjuk ki a fákat….., az már bevált?

Nézzük, mi történt… Egy szentesi társasház tetejének minden négyzetcentijét napelem borítja. Két éve egy egész naperőművet építtettek a lakók 18 millió forintért, hogy a ház három lépcsőházában lévő 24 lakás melegvíz-ellátását és áramfogyasztásának nagyrészét ezzel biztosítsák.

„108 darab, egyenként 4,2 kWh-s teljesítményű panel van most jelen pillanatban a tetőn”

– mondta el a híradónak Erdei István. A napelemek a társasház teljes fogyasztásának több mint a felét biztosítják. Még úgy is, hogy több lakó – köztük Erdei István is – a korábbi gázkonvektorok helyett klímával vagy elektromos panelekkel fűt.

„Korábban 90-100 ezer forint között volt az áramszámlám, a napelemek felszerelése óta olyan 45 ezer, gázt nem használok. A gázszámlám csak azért nem 0 forint, mert a rendszerhasználati díjat fizetem”

– magyarázza Erdei István.

Ha jól megy…., vagy mégsem?

Ha a napelemek a felhasználtnál többet termeltek, azt eddig társasházként adták el, és ha áramra volt szükségük, társasházként vásároltak az MVM-től. Így azonban az áramfogyasztásuk túllép azon a határértéken, amikor még rezsicsökkentett áron vehetnék igénybe az áramot, azaz

ezentúl piaci áron kell vásárolniuk.

Az éves számlájuk így lépcsőházanként 290 és 400 ezer forint helyett akár 750 ezer forint is lehet.

„Vagy közösköltséget emelünk, vagy visszaállunk az eredeti rendszerre, megszüntetjük a napelemet és akkor minden család egyénileg kevesebbet fog fizetni, mint most így.”

A társasház lakói azt szeretnék, ha az egyedi fogyasztásmérőik alapján mindenki külön, kisfogyasztónak számítana. Így rezsicsökkentett áron kaphatnák az áramot, és továbbra is környezetbarát módon, maguknak állíthatnák elő a felhasznált energia jó részét.

Állításuk szerint kérésüket az MVM elutasította.

A portál megkereste az MVM-et, de eddig nem reagáltak.

Hadházy Ákos pénteki bejegyzése a témában

“A lényeg: sok ezer pályázó megkapta a támogatói határozatot, de pénzt azóta sem látnak. Elvileg a határozat után jönnie kellett volna tíz százalék (cég esetén negyven százalék) előlegnek, amivel a kivitelezők már elkezdték volna a munkát. De nem jött. Mint ahogyan a teljes összeg sem érkezett meg azoknál, akik saját szakállukra belekezdtek, mert hittek a kormánynak.

Időközben viszont az eszközök ára is nagyon felment, de azt már ugye nem fogja fedezni a pályázat. A 4-600 ezer forint pont azoknak fog nagyon fájni, akiknek elvileg a rendszert kitalálták.

Nem Orbánnak!

Egy szerelő munkás szavaival ugyanez:

“Érdekes az egész napelem biznisz most, ez a 100%-os támogatású napelem is most úgy lesz osztogatva, hogy igazából ezt a kivitelezők előlegezik meg, és a jóisten sem tudja, mikor látunk ebből pénzt, addigra valószínűleg a felét fogja érni. Plusz akik most elnyerték, azoknak biztosan rá kell majd fizetniük, holott eredetileg pont a rászorultabbaknak lett kiírva a pályázat. Szóval az elnyert pályázatoknak szerintem a harmada-fele biztosan nem fog megvalósulni. Megy most a jogos felháborodás a fb csoportokban, hogy sorra lépnek vissza a kivitelezők. Nyilván, nem létező eu-s pénzre nem szívesen vár egy kisebb, kevésbé tőkeerős cég. A kivitelezők zsebből megcsinálják, majd a pályázat fizet egyszer. Ugye keret meg sehol rá. A család most annyiban érintett anyagilag, hogy amíg a korábban meghatározott keretből kijött a napelem rendszer (bár kellett vele matekolnunk így is) ugye addig húzták a dolgokat, hogy azóta 3-400e Ft-tal több lett, amire pont azoknak nem lesz keretük, akiknek szánták. A választás előtt aztán pár héttel kihirdették, hogy a rászorultsági szempont nem is olyan fontos, mindenki, aki formailag megfelel, az megkapja, így olyanok is megkapják, akik gyerek nélkül vannak és medencét akarnak majd vele fűteni.”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Friss!

About Author

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.