Kerítésen innen

Lemondott a főszerkesztő – Az Egészségfejlesztés folyóirat is bekebelezve….

Lemondott a főszerkesztő - Az Egészségfejlesztés folyóirat is bekebelezve....

Szia, Uram! Találtam még egy tőlünk független sajtóorgánumot! Kéred? – hangozhatott volna el a felismerés, hogy akad még a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott lap, –Egészségfejlesztés folyóiratami nem hajlandó egy az egyben behódolni, hanem -Uram, bocsá’- saját gondolatokat, véleményeket közöl -most figyeljenek!- korszerű népegészségügyi ismeretek témában.

“Lemondtam főszerkesztői megbízatásomról…”

Vitrai József, a lap főszerkesztője közösségi oldalán tudatta, hogy távozik a portáltól:

“Lemondtam főszerkesztői megbízatásomról. 2016 tavasza óta láttam el az Egészségfejlesztés folyóirat főszerkesztői feladatait, de két hete kénytelen voltam felmondani, mert ismételten veszélybe került a lap szakmai függetlensége. A lapot a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK; illetve jogelődjei) adja ki, szerkesztősége döntően hazai egyetemek önkéntes szakértőiből áll.

Azután, hogy többször előfordult, hogy a kiadó az új lapszám előzetes megtekintése alapján egyes közlemények megváltoztatását igényelte, illetve egy esetben egy cikk megjelentetését megtiltotta, tavaly ősztől a szerkesztőség csak úgy volt hajlandó tovább vinni a lapot, hogy az NNK a főszerkesztőre bízta az új lapszámok jóváhagyását.

Az írásba foglalt, és aláírással „szentesített” jogot azonban néhány héttel ezelőtt az NNK visszavonta,

ezért a főszerkesztői megbízatásomról lemondtam, és a szerkesztőségtől megváltam.

2016 óta az Egészségfejlesztés folyóirat a hazai népegészségügyben két szempontból is egyedülálló szerepet töltött be. Egyrészt nemcsak a népegészségügyi szakembereket, hanem a lakosság egészségének megőrzésében, fejlesztésében részt vevő, más szakterületeken dolgozó olvasókat is célba vett. Így olvasóink között tudhattunk pedagógusokat, szociális szakembereket, határterületi kutatókat, oktatókat. A lap másik rendhagyó sajátossága a korszerű népegészségügyi ismeretek jelentős mértékű „importja”, amit a nemzetközi és hazai szakirodalomban megjelenő újszerű beavatkozásokat, programokat, illetve a modern népegészségügy elméletét bemutató cikkek, szakdokumentumok ismertetésével teljesített. Ezt jelzi, hogy a 2016 óta megjelentetett 344 cikk háromnegyede máshol már leközölt írások magyar szakemberek számára történő ismertetése volt.

A folyóiratot szerkesztők munkáját a folyamatosan emelkedő olvasottság visszaigazolta

2021-ben például a mindenki számára online hozzáférhető cikkek összefoglalóira 50 ezernél többször kattintottak, és a közleményeket több mint 35 ezerszer töltötték le.

Hogyan tovább?

Az Egészségfejlesztés azon szerkesztői, akik a hazai népegészségügy megújulását korszerű ismeretekkel kívánják támogatni, elhatározták, hogy egy új, szakmailag független népegészségügyi folyóiratot fognak alapítani. A lapalapításról hamarosan tájékoztatást adunk az új folyóirat potenciális olvasói és támogatói számára.”

-zárul a bejegyzés.Reagált a lap….

Az Egészségfejlesztés folyóirat közösségi oldalán 3 órával később az alábbi bejegyzés jelent meg:

“Szeretnénk tájékoztatni olvasóinkat, hogy főszerkesztőnk, Vitrai József úgy döntött, hogy elhagyja a szerkesztőséget és máshol folytatja tovább szakmai munkáját. Ezúton is szeretnénk megköszönni mindazt, amit az elmúlt években a folyóiratért tett és sok sikert kívánunk a további terveihez. A szerkesztőség tagjai igyekeznek mindent megtenni, hogy szerzőink és olvasóink minél kevesebbet érezzenek meg ebből a változásból. Az új főszerkesztő kinevezése folyamatban van, személyéről később tájékoztatjuk majd az olvasókat.”Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Friss!

About Author