Papp Réka Kinga: Palkovics, az oktatáspolitikai citrompótló

A regnáló úgy döntött, hogy bedarálja a megmaradt gondolkodókat is és nekiment az MTA-nak. A megtámadott jogán alternatív megoldásokra tett javaslatokat Palkovics László, aki miniszteri posztja mellett maga is akadémikus, elfogadhatatlannak tartja.

Akkor is úgy lesz…..

A Magyar Tudományos Akadémia szerdán hozta nyilvánosságra saját alternatíváját a minisztérium tervével szemben. A két kompromisszumos javaslat célja, hogy legalább egy évet nyerjenek, ami alatt rendesen le lehet tárgyalni a kérdést, lényegében pedig azt akarják megakadályozni, hogy átcsoportosítsák a forrásaik jelentős részét az Innovációs Minisztériumhoz, hogy ott aztán a kormány döntse el, milyen kutatási területeket részesítenek előnyben.

Bár attól elviekben nem zárkóznak el, hogy a kormány kijelöljön prioritási területeket, ahhoz ragaszkodnak, hogy ilyesmire a kormány plusz forrásokat adjon, és ne az MTA kutatóintézeteinek alapfinanszírozásából vegyen el a számára kedves célokra – foglalta össze az index.hu.

Lovász László, az MTA elnöke szerint

a miniszter az alapkutatások lényegét is félreérti, a kutatók ugyanis nem azt csinálnak, amit akartnak, hanem „a tudomány belső logikája szerint” és a nemzetközi tudományos világ fejlődésének megfelelően kutatnak.

Papp Réka Kinga közösségi oldalán mondott véleményt a kialakult helyzetről:

“A Tudományos Akadémiát is utoléri a bolsevik tisztogatás legújabb köre. Sok kritika érheti az Akadémiát, ahogyan sok más, hasonlóan legyalult szervezetet is, de ami most jön, az ezekre nemhogy nem hoz megoldást, hanem ellehetetleníti a maradék tudományos önigazgatást. Mindezt egy olyan kormány nevében és egy olyan miniszterrel, akik már bizonyították a közoktatás és felsőoktatás területén, hogy a szemléletük kőkorszaki, nem értik és nem is akarják érteni ezeknek a szakterületeknek sem a működését, sem a jelentőségét, helyette összeomlást összeomlásra halmoznak és komplett társadalmi csoportok túlélését lehetetlenítik el.

Mindezek tetejébe Palkovicsnak,

ennek az oktatáspolitikai citrompótlónak ráfér a pofájára azt nyilatkozni, hogy az MTA nyilatkozatai “fenyegetőek”. Fenyegetőek, értitek, a lefejezés előtt álló Akadémia fenyegető egy teljhatalmat gyakorló komány számára. Juj! Palkovics maga is akadémikus, és egy olyan kormányt szolgál, amely nyílt gyűlöletkampányokkal, kendőzetlen rablógazdálkodással és kedélyes kirekesztéssel operál, most pedig éppen Palkovics úr lett annak a folyamatnak az arca, amely félúton egyensúlyoz a náci zsidótlanítási hullám és az ötvenes évekbeli bolsevik térfoglalás között.

Azt már csak magunk közt jegyzem meg,

hogy a tudományos önigazgatás, ezen intézmények védelme hagyományosan konzervatív érték kellene legyen, ha ugyan ezek a furkók legalább sejtenék, mi is volt a konzervativizmus, aminek a nevében hazudozva szétvertek egy jobb sorsra érdemes országot. Széchenyi István már a róla elnevezett rablógazdálkodás (az EU-s pénzeket elosztó Széchenyi Terv) miatt is forgott a sírjában, most azonban lassan áramot lehetne fejleszteni vele.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük