Sorting by

×

Papp Réka Kinga: semmi okunk a derűlátásra

Látjátok feleim szemetekkel, mire jut az az ellenzék, amely egy szélsőjobboldali kleptokráciával szemben egy langyosabb jobboldalit állít ki ellenjelöltként ahelyett, hogy kérlelhetetlen baloldali alternatívát állítana – ezzel a felütéssel indította Fb-posztját Papp Réka Kinga, az ismert ellenzéki aktivista, aki néhány éve többé, kevésbé visszavonult a nagy nyilvánosságtól.

Egy szociális katasztrófák között vergődő ország

Sok okból nyert a Fidesz megint, ezeknek nagy része az ő bűnük: az ellopott média, az elszemétkedett választási rendszer, iszonyatos gazdasági fölény és a többi. De a legfőbb ok mégiscsak az, hogy rettenetesen hosszú ideje nincsen Magyarországon erős és következetes baloldal, amely egy ilyen alkalmatlan senkiháziak gyülekezetét érdemben sarokba szoríthatna.

Egy szociális katasztrófák között vergődő ország kizárólag valós baloldali politika által rángathatja ki magát a karvalypopulizmus karmai közül.

A nagy szociális rendszereink összeomlottak, azokat újra kell építeni, méghozzá jobban és igazságosan. A NER szociálpolitikája nyíltan szegénygyűlölő, és erre egyetlen adekvát válasz létezik: ennek a tökéletes ellentéte. Olyan politika kell, amelynek a szegények nem a perifériája, nem a szükséges velejárója, hanem a kellős középpontja. Olyan politika kell, amely munkaüggyel, szakszervezetiséggel, szegények azonnali támogatására szabott lakhatáspolitikával, oktatással veri az asztalt, ahelyett hogy mások hálószobábaajtaján kopogtatna.

Aki politikai változást akár, annak országos nyomtatott lapot kellene ingyenesen terjesztenie a meglévő független sajtó válogatott munkáiból

Aki eredményt szeretne látni, annak négy évből négyben kellene dolgoznia rajta, méghozzá nem plakáton és tévében, hanem professzionális közösségszervezéssel és állandó jelenléttel minden településen. Az ellenzéki összefogás akkor működhetne jól, ha tartós, dinamikus koalíció lenne és nem a tétmeccs előtt állna össze.

Ez az ország nagyon régóta nyög egy teljesen alkalmatlan politikai kultúrát, amelynek a meglévő hibáit gerjeszti a végletekig a Fidesz: a cinizmust, az önzést, a közösségi érdekek helyett az egyéni kiskapuk keresését. Azt a katasztrofális konfliktuskerülést, amely miatt a nyilvánvalóan tisztességes gyenge sokaknak gyanúsabb, mint a nyíltan becstelen befolyásos ember.

Hadd emlékeztessen rá, hogy a magyar értelmiség jó része még jóval a norvégüldözés után is kiröhögte és kissé undorodott a civilektől és aktivistáktól. Fel kell számolni azt a szánalmas és öngyilkos tekintélyfélelmet, amely csak annak hisz, aki felül van, és amely az ártatlan gyengéken veri le a hatalmasok nyilvánvaló aljasságait.

A kriminálisan elbaltázott és elhazudott járványkezelés után most egy a mi sorsunkat is eldöntő háborúval nézünk szembe, és a kormányunk nyíltan a zsarnok agresszor pártját fogja.

Mindemellé tökéletesen alkalmatlan társadalmi feladatokra, akkor is hazudik amikor ebből haszna sem származik, és egyetlen célja a saját vagyona és hatalma bebetonozása.

Semmi okunk a derűlátásra. A helyzet többé-kevésbé reménytelen, és ilyenor az egyetlen helyes stratégia a kérlelhetetlen, kőkemény munka.

Papp Réka Kinga

Kiemelt kép: Tim Cavadini | Photography

Voks 2022

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Papp Réka Kinga: semmi okunk a derűlátásra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.