PDSZ: szeptember 1-re nem minden iskolában lesz fertőtlenítőszer, se takarító, hiszen őket elküldték

Mint arról korábban beszámoltunk, az EMMI szerint az alapos fertőtlenítő takarítás a tanévkezdés előtt, valamint a tanév közben történő rendszeres takarítás kulcsfontosságú a járvány kockázatainak csökkentése szempontjából.

A PDSZ elcsípett egy helyettes államtitkári levelet….

A PDSZ szerint szeptember 1-én még nem lesznek ott a fertőtlenítőszerek a legtöbb iskolában. A szakszervezet úgy véli,

a helyzetet súlyosbítja, hogy nincs elég takarító: egy részüket a járvány elején elküldték, és senki nem toborzott helyettük újakat.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete most közreadott egy EMMI-ből származó levelet, melyben egy helyettes államtitkár arról ír, mikor és hogyan juthatnak el a fertőtlenítőszerek az oktatási intézményekbe.

Ebből az derül ki, hogy a tanévkezdésre, szeptember 1-re nem mindenhol lesz ott a beígért szer

A PDSZ a Ne dolgozz ingyen nevű honlapján azt írja:

“úgy indul az iskolaév, hogy az intézmények nem hogy fertőtlenítve várják a diákokat, de a jóváhagyott fertőtlenítőszerek még csak el sem jutnak a rendeltetési helyükre a kezdésre”.

Az, hogy a szerek nem érnek el időben az intézményekbe, az egy normál évben is botrányos lenne szerintük. Most azonban

“amikor a kormány szeptember elsejével ismét lezárja az országot a járványhelyzetre hivatkozva, egyszerűen megmagyarázhatatlan”.

fotó: nedolgozzingyen.hu

A levélben Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár ugyanis arról tájékoztatja az intézményeket, hogy a

“A fertőtlenítőszereket a fenntartók fogják megyénként átvenni 2020. augusztus 29. és 2020. szeptember 4. között, és ők fognak gondoskodni az intézményeik közötti kiosztásról”.

Most akkor mi van?

“iskolakezdésre semmiféle fertőtlenítés nem történt még az iskolákban, sőt a szükséges szereket sok intézményfenntartó szeptember 4-én kapja csak meg – amikor véget ér az első iskolai hét. Ezután a fenntartóknak el kell juttatniuk a fertőtlenítőszereket az intézményekbe – azaz nyugodtan élhetünk a gyanúperrel, hogy az első fertőtlenítésre sok helyen legkorábban(!) csak a tanítás második hetétől kerülhet sor”.

A honlapon azt írják, hogy szerintük

“ez a fajta hanyagság nem csupán egy logisztikai hiba, hanem súlyos mulasztás. Éppen ezért a PDSZ tiltakozik az ellen, hogy a kormány hanyag eljárásával veszélyezteti a köznevelési intézményekbe járó gyerekeket, fiatalokat és ott dolgozó felnőtteket”.

…és a takarítók?

A szerek hiánya mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy további súlyos gondot okoz a takarítók hiánya.

“Sok helyen azoknak a vállalkozásoknak is felmondtak, akik egyébként az intézmények takarításával foglalkoztak volna. Az amúgy is hiányos takarítói személyzet toborzásával senki sem foglalkozott, ahogy erre még a nyár folyamán többször is, több helyen rámutattunk”

– írják.

védekezésről

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük