Részben az ellenzék nyolcadik kerületi polgármesterjelöltjének, Pikó Andráséknak adott igazat a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfőn. A karaktergyilok ennek ellenére folyik a maga jól bejáratott Fidesz-medrében.

Egyhangúan megállapították: “a nyolcadik kerületi választási iroda csupán két, feltételezéseken alapuló újságcikk miatt még nem mondhatta volna ki, hogy jogsértést követett el Pikó stábja” – vette észre az Azonnali.

Az ügy előzménye,

hogy a Magyar Nemzet nemrég közölt egy, az ellenzéki polgármesterjelölt stábjának létrehozott zárt Facebook-csoportból egy fotót, amin az látható, Pikóék stábjának tagjai számítógépek mellett ülnek, mellettük pedig kitöltött ajánlóívek vannak. Ebből a lap azt feltételezte, hogy

„a józsefvárosi összefogás kampánycsapata az ajánlószelvényeken szereplő adatokat számítógépes adatbázis építésére használhatta, ez pedig, mint köztudott, tilos.”

Ezt követően az események felgyorsultak

A helyi választási iroda feljelentést tett személyes adattal való visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, valamint bejelentést tettek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál személyes adatok megsértése ügyében. Közben a Fidesz-KDNP kifogással fordultak a helyi választási bizottsághoz, melyben azt is kérték, állapítsák meg, hogy Pikóék megsértették a választási alapelveket, aminek a bizottság helyt is adott.

Pikóék ezen határozat ellen fellebbeztek az Fővárosi Választási Bizottsághoz. Többek közt arra hivatkoztak, hogy az ügy elbírálása nem tartozik egyik választási bizottság hatáskörébe sem. Az Fővárosi Választási Bizottság döntése szerint az ügyben volt hatásköre eljárni a helyi választási bizottságnak, vagyis ebben Pikóéknak nem volt igazuk.

Abban az ellenzéki polgármesterjelöltnek adtak igazat,

hogy a választási jogsértés megállapításához

„nem szolgálhat kellő alapul”

csupán két feltételezéseken alapuló újságcikk.

 

A Fővárosi Választási Bizottság ebben a tekintetben a VIII. kerületi választási bizottság döntését megváltoztatta, és elutasította a kormánypártok által benyújtott kifogást.

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét