Pokorni szerdáig bírta csendben, aztán kimondta, mit gondol a regnáló oktatáspolitikájáról

Pokorni Zoltán, egykori fideszes oktatási miniszter, Budapest XII. kerületének jelenlegi kormánypárti polgármestere részt vett az Elveszett illúziók – Kerekasztal beszélgetés az oktatásról névvel tartott eseményen a budapesti Kossuth Klubban.

Az apropó

1988-ban alakult Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete alapításának 30. évfordulója volt a kiváltó oka a szerda délutáni kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet a testület korábbi elnöke és egyik alapítója, Mendrey László szervezett. Az alapítók közül rajtuk kívül meghívást kapott a volt SZDSZ-es Horn Gábort, Horváth Pétert, az NPK (Nemzeti Pedagógus Kar) elnökét, és Radó Péter oktatási szakértőt, a beszélgetést pedig Ónody Molnár Dóra moderálta a 168 órától.

Pokorni szerint a 16 évre csökkentett tankötelezettség elhibázott,

kártékony, és joggal lehet szidni emiatt a kormányt. De szerinte a szakmunkásképzők problémáját a korábbi kormányok sem tudták rendesen megoldani, köztük ő sem annak idején oktatási miniszterként. Erre jött Hoffmann Rózsa, aki ezt a problémát így tudta kezelni.

Évente 10 ezer gyerek megy a lecsóba, aki nem tud olvasni, nem lesz munkája, és mi fogjuk eltartani őket.

– mondta el azzal befejezve, hogy ezekből lesznek a közmunkások majd, és évente 10 ezer emberrel nő a számuk, és mind közmunkásként végzik. Mendrey szerint Hoffmann Rózsa pontosan tudta, hogy amit csinál az rossz, mégis végigvitte, és ugyanezt feltételezi Palkovicsról is.

Miért áll meg Palkovics a felsőoktatásnál? Legyen fizetős minden, a bölcsitől kezdve!

A nosztalgiázás kontra jelenlegi helyzet

Joggal bírálható a mostani kormányt, de lássuk be, a korábbi kormányok sem tettek semmit azért, hogy például a szakképző iskolákon segítsenek. A pedagógusok jelentős része örömmel fogadta a tankötelezettségi korhatár leszállítását, mert így nem kell még két évig bajlódniuk a „problémás” gyerekekkel. Most látjuk, micsoda ára van: évente tízezer gyerek megy a lecsóba. Évente tízezerrel növeljük a majdani munkanélküliek és közmunkások táborát

– fogalmazott a Pokorni, de nem állt meg itt. Szerinte jogosan lehet „korholni” a politikusokat azért is, hogy 2010 után megszakadt az a ciklusokon átívelő folyamat, amelyben egyre többen juthattak be a felsőoktatásba.

A folytatásban: Pokorni szerint „másban hisz” a jelenlegi kormány, mint a korábbiak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük