Jávor: az volt a terv, hogy politikai nyomást gyakorolnak a hivatalra, oszt jónapot? – Ez nem jött be: a Paks 2 projekt nem kapott engedélyt!

Sajtóértesülések szerint problémák lehetnek azzal a területtel, ahol a paksi atomerőmű új blokkjait építhetik meg. A Népszava korábban azt írta, hogy az Országos Atomenergia Hivatal rossz minőségűnek tartja a Paks II-es orosz atomerőműterv úgynevezett létesítési engedélykérelmét. Korábban a Telex közölt cikket arról, hogy az elbírálást végző hivatal több komoly problémára is rámutatott. Nehezményezték például, hogy az egyik tervezett blokk alatt a földtani kutatások szerint aktív törésvonal futhat.

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy áprilisban lemondott posztjáról Fichtinger Gyula,

az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, aki 2013 óta irányította a szervezetet. Akkori sajtóértesülések szerint a főigazgató váratlan távozása hátterében egy korrupciós botrány állhatott. Sajtóhírek szerint most az is kiderült, hogy

Fichtinger Gyula éppen akkor távozott posztjáról, amikor az általa vezetett hivatalnak el kellett volna bírálnia azt a kérelmet, amely alapján zöld utat kap a két új paksi atomblokk megépítése.

A hivatal jelentésében egy olyan kormányrendeletre is hivatkoztak, amely kimondja: olyan helyre tilos atomerőművet építeni, ahol tektonikailag aktív törésvonal található. (forrás)

Jávor Benedek szerint….

“Tudom, az előválasztás közepette ez a hír könnyen elsikkad, de szögezzük le: a Paks 2 projekt nem kapta meg törvényi határidőre a létesítési engedélyt.

Az engedélykérelmet 2020. június 30-án nyújtották be, az Országos Atomenergia Hivatalnak 12 hónap állt rendelkezésre az elbírálásra, ami 3 hónappal volt meghosszabbítható. Ez a határidő csütörtökön lejárt.

Az OAH a létesítési engedélyt nem adta ki. Helyette további hiánypótlást írt elő.

Az, hogy a hatóság a törvényes határidőn túllépve sem adott engedélyt, arra utal, hogy

komoly, és nem egykönnyen orvosolható problémára vár megnyugtató választ a nukleáris szabályozó hivatal.

Tudjuk (ha máshonnan nem, a Direkt36 kitűnő tényfeltáró anyagából), hogy

a konfliktus fő forrása, hogy Paks 2-t pont rátervezték egy potenciálisan aktív törésvonalra, és ez nem csak jogszabályilag tűnik aggályosnak (a vonatkozó magyar szabályozás szerint ide nem lenne engedélyezhető atomerőmű), de valós biztonsági kockázatokat is felvet.”

Akkorákat, hogy még az erős politikai nyomás alatt álló OAH sem merte szó nélkül engedélyezni

Az igazán ijesztő az, hogy a kormány, a Roszatom és Paks 2 ezeket a kockázatokat és aggályokat úgy gondolta kezelni, hogy majd jó nagy politikai nyomást gyakorolnak a hivatalra, oszt jónapot.

A legtöbb nukleáris és egyéb ipari baleset a világban pont ebből származott:

a politika előrébb állt a biztonságnál.

Erről is fogunk szavazni 2022-ben.”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

Jávor: az volt a terv, hogy politikai nyomást gyakorolnak a hivatalra, oszt jónapot? - Ez nem jött be: a Paks 2 projekt nem kapott engedélyt!

2 thoughts on “Jávor: az volt a terv, hogy politikai nyomást gyakorolnak a hivatalra, oszt jónapot? – Ez nem jött be: a Paks 2 projekt nem kapott engedélyt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.