Putyin kész találkozni Moszkvában vagy Washingtonban Trumppal

A Trumppal való találkozó iránti készségéről maga Putyin tett bejelentést a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozója alkalmából megtartott sajtótájékoztatóján.

Moszkvában és Washingtonban is

„Készek vagyunk Trump elnökkel találkozni Moszkvában. Egyébként van már ilyen meghívása, szóltam neki erről” – mondta az orosz vezető. „Kész vagyok Washingtonba is elutazni, ha ott megteremtik a megfelelő munkakörülményeket” – tette hozzá.

A két vezető kapcsolatai folytatódnak

Mint mondta, mind ő, mind Trump szeretne ismét találkozni. Kijelentette, hogy nemzetközi fórumok, egyebek között a G20 csoport csúcstalálkozója alkalmából beszélni fog az amerikai elnökkel. (A G20 csoport vezetői legközelebb november 30-án és december 1-jén Buenos Airesben gyűlnek majd össze.)

„Minden nehézség, adott esetben az Egyesült Államok belpolitikai életében fellépő nehézségek ellenére, az élet megy tovább és a kapcsolataink is folytatódnak” – hangoztatta Putyin.

A találkozók az egész világnak hasznosak

Az orosz elnök szerint a Trumppal való találkozói nemcsak a két ország, hanem az egész világ számára hasznosak, mert a megbeszélése témái „a világ sok országát és egyebek között egész Európát érintik”. Példaként hozta fel a 2021-ben lejáró, a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló START-3 megállapodást.

Úgy vélekedett, hogy a szíriai rendezés kérdésében sem elegendőek az operatív kontaktusok, magasabb szintű kapcsolattartásra van szükség. Egyebek között azért, mert Szíria mellett a térség összes országa, így Irán, Izrael, Törökország, Jordánia, Libanon, Egyiptom és mások érdeket is ki kell elégíteni.

„Telefonon nem lehet mindent elmondani” – nyilatkozott Putyin.

Az orosz elnök elismeréssel szólt arról, hogy Trump hivatalban lévő elnökként nem feledkezett meg választási ígéreteiről, és azok megvalósítására törekszik.

A június 16-án, Helsinkiben megtartott orosz-amerikai csúcstalálkozó nyomán a Fehér Ház részéről felmerült, hogy Putyin még az ősz folyamán Washingtonba látogathatna, amit amerikai részről előbb az év végére, majd 2019-re módosítottak.

(Forrás: MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük