Rekordot döntött az Orbán-kormány az államtitkárok számával

Egyre több állami vezetővel és államtitkárral kezdi ciklusait Orbán Viktor (54) miniszterelnök! Míg 2010-ben csak 42 államtitkárral vágott bele a kormányfő, 2014-ben már 53-mal indult, most, a negyedik Orbán-kormány hivatalba lépését követően pedig már 60 államtitkárt neveztek ki, majdnem másfélszer annyit, mint nyolc évvel ezelőtt.

A miniszterek is megsokasodtak: 2010-ben még elég volt kilenc bársonyszék, most már ők is 13-an vannak.

Az új Innovációs és Technológiai Minisztériumnál sem spóroltak az államtitkárokkal: Palkovics László (53) miniszter nyolc államtitkárt irányíthat. A legkevesebb államtitkár a belügyi és a honvédelmi tárcánál található, három-három politikust is elegendőnek találtak.

A 2010-ben létrehozott államigazgatási struktúrában az államtitkár a miniszter teljes jogkörű helyettese, akinek munkáját a miniszter irányítja. Az államtitkárok bruttó fizetése 997 200 forint volt, amely éves szinten közel 12 millió forintot jelent. Ehhez az összeghez jön hozzá juttatásként a hivatali autó, amit magáncélra is használhatnak, illetve kiemelt egészségügyi ellátást vehetnek igénybe, valamint a vidéki államtitkárok hivatali lakást is igényelhetnek.

(Forrás: Blikk)

Kapcsolódó:

Megemelik a képviselők és az államtitkárok fizetését

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük