Orbán Európa-képe az orosz médiáéra hasonlít

Európa hanyatlik, elveszti értékeit, a politikai elit meg akarja gyengíteni a gyökereit, de a kormány ellenáll, harcol – a jól ismert magyar retorika egy ukrán médiakutató szervezet kutatásai alapján nagyon hasonló verzióban tűnik fel az orosz médiában is. Abban a médiában, ahol Orbán Viktor pozitív hős. A kormány felerősíti az orosz információs hadviselés szólamait.

Európa elvesztette gyökereit, a saját identitásának feloldása felé rohan, ahol minden érték megkérdőjeleződik. Európában krízis van, értékválság tombol, még az emberek saját nemét is meg akarják változtatni, és mindezt egy politikai-gazdasági elit akarja elérni, hogy fenntartsák kiváltságaikat, és a maguk szája íze szerint alakítsák a kontinens életét. Szerencsére van egy kormány, és egyre több ilyen van, amely átlát a szitán, és meg akarja őrizni a régi értékeket, vissza akar térni a gyökerekhez, megállítja ezt a káros folyamatot.

Ezek a gondolatok rendre megjelennek Orbán beszédeiben és az orosz médiában

A fenti gondolatok rendre megjelennek a Fidesz, Orbán Viktor és más kormánypárti politikusok beszédeiben. Több mint figyelemre méltó, hogy ugyanezek a gondolatok, témák milyen intenzitással tűnnek fel az orosz média belföldre szóló üzeneteiben – derült ki az Ukrajnában, Kijevben a Hybrid Warfare Analtical Group, azaz a Hibrid Hadviselést Elemző Csoportnál tett látogatáskor. A civil médiaelemző szervezetnél a hvg.hu más magyar újságírókkal együtt járt az elmúlt héten. A civilek az orosz belföldi média üzeneteit vizsgálják, és vonnak le belőlük következtetéseket arról, hogyan jelenik meg Európa az orosz médiában. A szervezetet a Krím-félsziget 2014-es orosz elfoglalásakor alapították, azóta vizsgálja az orosz információs hadviselést.

A legsúlyosabb állítások, álhírek

Milyen kép is rajzolódik ki az orosz média legnézettebb részében, a televíziók híradóiban Európáról?

– Európában szörnyű élni, az élet tele van veszéllyel,

– Európa és a Nyugat hanyatlik, az EU a szétesés szélén áll, európai értékek nem is léteznek. Jönnek a hírek a képmutatás, neonácik, pedofília, vérfertőzés témaköréből, de visszatérő téma, hogy a skandináv országokban az orosz gyerekeket elveszik a szüleiktől, sőt születtek álhírek a holland Pedofil Párt létrejöttéről vagy arról, hogy Svédországban legalizálták a vérfertőzést.

– Európában a terrorizmus mindennapi realitás, veszély, a rendőrség a kommentárok szerint nem képes ellátni feladatát, gyenge, és születnek olyan kommentárok is, amely szerint ezek a támadások Európa jól megérdemelt büntetése azért, mert eltávolodtak az igazi értékektől.

– A migráció eredendően Európa hibája mert támogatta az USA-t a szíriai beavatkozásban, most pedig ezrek szállták meg az európai városokat, kiszorítják a helyieket, bűnöznek, és merényleteket követnek el – ezek az üzenetek nekünk sem kifejezetten ismeretlenek.

– Az Oroszországot sújtó szankciók az európai országoknak okoznak inkább károkat, mint Oroszországnak, és egyre jobban gondolkodnak a tagállamok, hogy eltöröljék őket. Bezzeg Oroszország: meg sem érzi a szankciókat, erős és független ország.

Orbán, a tökös

Hogyan jelenik meg Magyarország az orosz hírekben? Itt kettébomlik a dolog az ukrajnai szervezet kutatásai szerint: Magyarországot túlnyomó többségben, 82 százalékban negatív kontextusban említik, de Orbán Viktortól sokat idéznek, számukra a különutas orbáni hozzáállás követendő, jó dolog.

(Forrás: hvg.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük