Részben ma dől el, a Jobbik folytatja-e a néppártosodást

Első körben arról dönt a Jobbik kongresszusa, hogy társelnökök vigyék-e tovább a pártot. Ez pedig összefügg azzal, hogy marad-e a Vona-vonal a pártban.

Két hét alatt kétszer ül össze a Jobbik kongresszusa, az első szeánszra ma 10 órától kerül sor, s tán délre eredmény is lesz.

A párt gyönge választási szereplése miatt már április nyolcadikán lemondott Vona Gábor elnök, így nem csupán az első számú vezető személye kérdéses, hanem az is, marad-e a néppártos, a cigányozást, gárdázást magától eltoló, ha úgy tetszik, cukis, vizslás irányvonal.

Vona, őrizendő „hagyatékát”, társelnöki rendszert ajánl a pártnak, melyhez első körben az erről szóló alapszabály-módosításról kell állást foglalniuk az alapszervezetek által delegált tagoknak – ez a tanácskozás lesz ma, a tisztújítás pedig két hét múlva kerülhet sorra.

Ha a mai kongresszus nem támogatja a strukturális átalakítást, akkor marad a jelenlegi rendszer, amelyben egy elnök és hat alelnök dolgozik.

A Jobbik volt elnöke kijelentette, hogy a párt tisztújításán Sneider Tamást és Gyöngyösi Mártonttámogatja majd, méghozzá azért, mert

  • régóta ismeri őket, bízik bennük és tudja, hogy a Jobbikban nem uralkodni, hanem szolgálni akarnak,
  • úgy gondolja, a néppárti Jobbik velük őrizheti meg az eddig elért eredményeit, és kerülheti el a „hátraarcot”,
  • szerinte ők képesek fenntartani a Jobbik egységét, ami most a legfontosabb ennek a közösségnek.

Ha a párt visszatér korábbi radikális irányvonalához, Vona – úgy hírlik – saját mozgalmat alapít.

A radikálisok jelöltje Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László, legfőbb támogatója pedig a korábban Vona által a pártból eltávolított Novák Előd lehet.

(Forrás: 24.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük