Rezsi Szilárd giga-buktája – ne védjen tovább minket az olcsó gáztól!

Az alacsony beszerzési árak révén mérsékelni lehetne a lakossági energiaárakat – tudatta a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő. Nyomatékosan kérjük Németh Szilárdot, ne védjen tovább minket az árcsökkentéstől!

Kit, mit véd Németh Szilárd?

A szakértői vélemény szerint nem csak a gáz ára lenne csökkenthető, hanem a lakossági ára- és a távhő ára is. Azok az adatok, amik kedvezőnek tűntek a Fidesz-kommunikációban, mára mérhetően visszaestek, úgyhogy 2018 Magyarországán Németh vezetésével az olcsóbb energiaáraktól védenek bennünket.

2013 végén a földgáz jegyzési ára az európai piacokon megawattóránként 26 euró volt, mostanra 19 euró körüli szintre állt be

– mondta a lapnak Pletser Tamás.

Az Erste Bank energiaipari elemzője hozzátette:

Magyarország ráadásul a lakossági gázfogyasztásnak mintegy 70-80 százalékát orosz forrásból szerzi be, amelynek a jelenlegi ára megawattóránként 15 euró körül mozog, de eltérően a szabadpiacoktól, amelyeken különvált az olaj – éppen gyorsan növekvő – árának és a földgázénak a mozgása, az orosz forrásból származó gáz árát bizonyos olajtípusok ármozgása alapján határozzák meg. A földgázárak mindazonáltal most akár 10-20 százalékkal lefaraghatók lennének a szakértő szerint.

Az áram ára az azonnali piacokon 3 évvel ezelőtt 48 euró volt megawattóránként, most pedig 41 euró közelében mozog, így ennél az energiatípusnál is lehetséges lenne az 5-10 százalékos tarifalefaragás.

A távhő esetében hasonló a helyzet a gázárakéhoz, miután a hőerőművek nagy része földgázzal működik.

(forrás: MTI; Magyar Nemzet)

Németh Szilárdot a tények nem zavarják

Szegény szegények, akik a fideszesek szerint megérdemlik, hogy csak ennyijük van

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük