Óriási tüntetést tartottak az este Bukarestben a külföldön dolgozó román vendégmunkások, és komoly összecsapások is voltak. 

Erőszakba torkollott a román diaszpóra bukaresti kormányellenes demonstrációja: a román csendőrség rohamosztagai péntek éjszaka kiszorították a tüntetőket a bukaresti kormány székháza előtti Victoria-térről, miután a békés tüntetők közé vegyült rendbontók órákon keresztül rendszeresen dulakodást provokáltak a rendfenntartókkal.

- Hirdetés -

Az erőszakos tömegoszlatásról szóló parancsot azt követően adták ki, hogy a tüntetők és karhatalom közti összetűzések során a rendbontók körbevettek és ütlegelni kezdtek két csendőrt, akiket – a hírtelelevíziók élő közvetítésének tanúsága szerint – az erőszakot elutasító többi tüntető testével védve mentett meg a lincseléstől.

A csendőrség rohamosztagai könnygázgránátokkal és vízágyúkkal mintegy fél óra alatt kiszorították a tüntetőket a Victoria-térről. Az arcukat elfedő rendbontók azonban a környező utcákban folytatták a csatározást a karhatalommal, köveket dobáltak, és betörtek a környező üzletekbe, ahol egyes média-értesülések szerint két fegyvert is “zsákmányoltak” az ellenük kivezényelt rendőröktől.

A román csendőrség kiszorította a tüntetőket a kormány székháza elől 1Az erőszakot Klaus Iohannis államfő Facebook-bejegyzésben ítélte el.

“Egy igazi demokráciában mindenkinek joga van tüntetni, de az erőszak – politikai nézetektől függetlenül – elfogadhatatlan. Határozottan elítélem a csendőrség brutális, a Victoria-téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen aránytalan közbelépését” – írta a bukaresti szociálliberális kormánnyal szemben álló jobboldali államfő, aki szerint a belügyminiszternek haladéktalanul magyarázatot kell adnia a történtekért.

A nagy erőkkel jelen lévő csendőrség már délután könnygázt vetett be,

amikor az akkor még kisebb számban (néhány százan) jelen lévő tüntetők megpróbálták elfoglalni a kormány székháza előtti úttestet. A csendőrség rohamosztagai kétsoros kordont vontak az épület elé, és több tucatnyi alkalommal összecsaptak a tüntetők egy erőszakosabb csoportjával, könnygázzal fékezték meg a feléjük vizes palackokat, és köveket dobáló rendbontókat, olykor pedig vízágyút is bevetettek ellenük.

Sötétedéskor már több tízezer tüntető követelte a Dancila-kormány menesztését Bukarestben, de legtöbbjük nem merészkedett a rendszeres dulakodások helyszínévé vált Victoria-térre, hanem az abba torkolló sugárutakat töltötték meg, vagy a tér melletti park fái alatt húzódtak meg. Az Agerpres hírügynökség a bukaresti tüntetés résztvevőinek számát 60 ezerre, néhány ellenzéki médiumok pedig több mint százezerre becsülte.

A Victoria-téren órákon keresztül menetrendszerűen ismétlődtek az összecsapások a rendbontók és a karhatalom között. A csendőrség közlése szerint a tömegben erőszakosságukról ismert focihuligánok vegyültek el. Erre hivatkozva a rendfenntartók arra intették a békés tüntetőket, főleg a nőket, hogy távolodjanak el a rendbontóktól és azt kérték, hogy ne hozzanak gyermekeket a demonstrációra.

A román csendőrség kiszorította a tüntetőket a kormány székháza elől 2Más városokban is tüntettek

A szabadságukra hazatérő, külföldön dolgozó román vendégmunkások közösségi portálokon szerveződött megmozdulásához a hazai ellenzék hívei is csatlakoztak, a fővárosi demonstrációval egy időben pedig számos romániai és nyugat-európai nagyvárosban rendeztek szimpátiatüntetéseket, amelyeken további tízezrek vettek részt.

Az Agerpres hírügynökség szerint Nagyszebenben 8 ezren, Kolozsváron tízezren, Jászvásáron 9 ezren, Temesváron és Brassóban 3-3 ezren követelték Viorica Dancila kormányfő és Liviu Dragnea PSD-pártelnök távozását, és a büntetett előéletűek eltávolítását a hatalomból és előrehozott választások megrendezését.

Több mint hárommillió román él külföldön, és a többségük azt mondja, hogy a korrupció, az alacsony bérek és a kilátástalansági miatt hagyta el az országot. A tüntetők szerint ezen a helyzeten a 2016 óta kormányon lévő szociáldemokraták nem segítettek, hanem csak tovább rontottak.

„Nincs arra igazolás, ha könnygázzal támadsz nőkre, gyerekekre, tolószékes emberekre” – írta a volt román miniszterelnök a bukaresti tömegtüntetésről

A román csendőrség kiszorította a tüntetőket a kormány székháza elől 3A román közvélemény kiakadt a brutalitáson, amivel a tegnapi tüntetést oszlatta a csendőrség Bukarestben. A hatóságok erőszakos fellépése annyira feldühítette a román közvéleményt, hogy ma estére is tüntetést szerveznek a fővárosban.

A Victoria-téri tegnap esti demonstráción 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.

Az ellenzék szerint a kormánypárt szervezett huligánokat a tömegbe, hogy ezzel lejárassa a tüntetőket.

(Forrás: MTI, Euronews, 444)

Kapcsolódó:

Az őrület nem magyar specialitás – Romániában 10 évet is ülhet, aki bírál

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét