Sorting by

×

Semjén és Lázár egy biciklin – Ej, döntsd a (nyugati) tőkék…

Semjén Zsolt felült Lázár János mögé a tandemre. A volt kancelláriaminiszter már évek óta folyamatos harcot folytat a hazánkban megtelepedett nyugati kiskereskedelemi láncok ellen. Ebbe a harcába most értékes társra lelt Magyarország fővadászában, aki e-mellett mintegy hobbiból az ország miniszterelnök-helyettese is.

Ej döntsd a (nyugati) tőkét!

Semjén Zsolt már be is nyújtotta a törvényjavaslatot, ami miatt a pékáru akár el is tűnhet az áruházak polcairól Két nagyobb csapásra is készül a kormány a 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételt elérő kiskereskedelmi láncokkal szemben írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

A pofátlan lenyúlás magasiskolája

Korábban megírtuk, olvasható a portálon, hogy alakulóban van a törvény, amely értelmében a lejárathoz közeli termékeket a nagyáruházak kötelesek lesznek beszolgáltatni az államnak. Most Semjén Zsolt már be is adta a javaslatot, ami beszolgáltatási törvényként híresült el.

Eltűnhet a pékáru a nagyobb áruházak polcairól, ha megvalósul a kormány tervezett támadása a kiskereskedelmi láncokkal szemben.  A lejárathoz közeli termékeket, 48 órával a lejárat előtt egyszerűen be kellene szolgáltatni az államnak, így szinte leheltelen lesz például pékáru árusítani, hiszen annak elkészülte pillanatában is kevesebb az “érvényességi ideje” mint azt a közelgő törvény előírná. Sokak szerint a törvénytervezet kifejezetten a külföldi tulajdonú élelmiszerláncok ellen szól.
A két lépés közül a nagyobb értetlenséget és egyben felháborodást keltő a nagy láncoktól ingyen elvonná az áruiknak egy részét, azokat, amelyek közelednek a minőségmegőrzési határnapjukhoz. Amennyire tudni lehet, a láncok kötelesek lennének felajánlani az államnak, egészen pontosan a hamarosan megalapítandó Élelmiszermentő Központnak (ÉMK) – amit majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kontrollál – minden élelmiszert a minőségmegőrzési időtartam előtt 48 órával.

Van más is

A törvény másik eleme, hogy a nagy láncok kiskereskedelmi adójának legfelső sávjában is változik a kulcs, eddig 2,5 százalék volt az adó, ez a jövőben 2,7 százalék lesz.

A Telex több kérdést is feltett az Agrárminisztériumnak:

  • Az AM ismer-e ilyen törvényjavaslatot, véleményezte-e, támogatja-e azt?
  • Van-e már arról elképzelésük, hogy a gyakorlatban, hogyan néz ki az élelmiszer-felajánlások rendszere, a láncoknak kell valahová elszállítani, vagy lesz, aki begyűjti a termékeket?
  • Ha egy adott termék minőségmegőrzése 48 óránál rövidebb idő (például fehér kenyér) azt azonnal fel kell ajánlani az államnak, vagy külön végrehajtási rendeletet terveznek?

Az első kérdésre már megvan a válasz, ugyanis Semjén törvényjavaslatát Nagy István agrárminiszter nevével fémjelzik, a másik kettő kérdés körül még nagy a csend.

Mit mond az olvasó?

A lap rengeteg levelet kapott az olvasóktól, akik elolvasták a reggeli, beszolgáltatási törvényről szóló cikküket. Volt, aki azt emelte ki nekik, hogy eddig a hamarosan lejáró termékeket sokszor akciós áron lehetett megvenni, olyanokat is, amelyek nem igazán segítenek a részorulóknak.

Olvastuk a Respublika.hu lapszemléjében.

Kapcsolódó

semkén

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.