Sorting by

×

Az agrárminiszter felbecsüli a „felbecsülhetetlen kárt”, amit szerinte Bige László okozott – Stop Bige?

Az agrárminisztérium szerint Bige László komoly csapást mért a magyar mezőgazdaságra, cége – piaci helyzetét kihasználva – mesterségesen emelte a műtrágya árát, a mostani egyébként is magas világpiaci árak mellett, így annak költsége az előző évekhez képest a négyszeresére nőtt.

Stop Bige?

Nagy István már korábban kijelentette, hogy Bige László

„felbecsülhetetlen kárt okozott”

a műtrágyakartell kiépítésével, most pedig

az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy számszerűsítse, mennyi pénzzel károsította meg Bige, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa a magyar gazdákat

– közölte a miniszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján. Nagy István szerint Bige László nemcsak piaci szabálytalanságot, hanem

„megbocsáthatatlan etikai vétséget”

is elkövetett, amellyel minden magyar vásárlót megkárosított, hogy extraprofithoz jusson.

„Az AM határozottan kiáll azért, hogy a gazdálkodókat és a magyar családokat senki se károsítsa meg saját profitnövekedése érdekében”

– idézte az MTI Nagy Istvánt.

Minden magyar emberrel kiszúrt – Nagy szerint….

A miniszter közölte: míg egy intenzíven termelő, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó korábban hektáronként 50-85 ezer, jelenleg már 205-255 ezer forint értékben juttat ki a földjére műtrágyát.

„A tisztességtelen és etikátlan kartellezés miatt, hét éven át nemcsak a magyar gazdák fizettek többet a műtrágyáért, hanem minden magyar ember a kenyérért, gyümölcsért és zöldségért, tehát az alapvető élelmiszereinkért”

– fogalmazott. Nagy bejelentette, hogy a kartell a teljes hazai műtrágyapiacot érintette, amelynek működését feltárta a Gazdasági Versenyhivatal, amely

14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

A tárcavezető szerint emellett

„a baloldali milliárdos, Bige László, még egy fenyegetésnek beillő nyilatkozatot is tett a gazdák irányába”

miszerint idén a magyar gazdák már csak egyetlen napon vehetnek műtrágyát, ami megmarad, azt mind külföldi vevőnek adják el.

A NAK-elnök bátran egyetértett

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a többi között arról beszélt, hogy a földgáz árának tízszeresére emelkedése mellett „kartellezés is rombolta” a műtrágyapiacot Magyarországon. Úgy látja, nem véletlenül szabott ki a GVH rekordmagas büntetést a Nitrogénművek Zrt.-re és vállalatcsoportjára.

„Külön kikérem magamnak, hogy a tőlem ellopott pénzből finanszírozzák egy olyan ember miniszterelnök-jelölti kampányát, aki hódmezővásárhelyi polgármesterként a földadó bevezetésével üzent a magyar vidéknek”

– tette hozzá Márki-Zay Péter kampányának támogatásáról Győrffy.

Jakab István, a Magosz elnöke szerint Bige László

„esélyt kapott, élt a lehetőséggel, komoly vagyont szerzett és ezt a vagyont csalásra és zsarolásszerű tevékenységre használta,”

amit a Magosz a leghatározottabban visszautasít. Egyúttal arra kérte a magyar kormányt és a bűnüldöző szerveket, hogy a leghatározottabban lépjenek fel az ügyben.

Háttér

Közleményt adott ki Bige László milliárdos cége, a Nitrogénművek Zrt. – számolt be a 24.hu. A közlemény azt írja, hogy az Agrárminisztérium november 19-én egyeztetett a magyar műtrágyapiac kereskedőivel és viszonteladóival arról,

„hogyan tartható határon belül a magyar műtrágya”.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a gazdálkodók azt várják el, hogy a magyar műtrágyák az országon belül maradjanak.

„Ha a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige László úr így folytatja (műtrágyaexporttal és áremeléssel), akkor komolyabb állami beavatkozásra lehet szükség.”

Bige cége szerint arra is felhívták a figyelmet, hogy az állam akár át is veheti a gyár üzemeltetését annak érdekében, hogy a műtrágyatermelést állami kontroll alá vonják. A milliárdos vállalkozó cégcsoportja a fentiekkel kapcsolatban közölte: a társaság már korábban jelezte aggodalmát a piaci instabilitás és a felmerülő kockázati tényezők miatt, megkeresve az Agrárminisztériumot és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát.

A céget ennek ellenére, mint egyedüli nitrogénalapú műtrágyagyártót és jelentős forgalmazót nem hívták meg semmilyen egyeztetésre.

Egyúttal állítják:

a társaság folyamatosan kínál műtrágyát a magyar gazdálkodóknak, közép-európai piaci árszinten.

 

Az agrárminiszter felbecsüli a „felbecsülhetetlen kárt”, amit szerinte Bige László okozott - Stop Bige?

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.