Strandbirkózás az olimpiai programban?

A  megfelelő egészségügyi előírások betartásával szeptembertől újraindulni látszik a birkózóidény. Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) azon dolgozik, hogy a strandbirkózás bekerüljön az ötkarikás programba.

Ennek érdekében az újratervezett versenynaptárba behelyezte az úgynevezett Beach Wrestling Series-t romániai és görögországi állomással, a 2022-es dakari ifjúsági olimpián pedig már biztosan ott lesz a női és a férfi strandbirkózás is.

Nenad Lalovics, a UWW szerb elnöke igazán a tűz közelében van, hiszen tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának, így mindenképpen mérvadó a véleménye:

„A strandbirkózás jelentős szerepet játszik majd sportágunk jövőjében. Már bekerült a 2022-es dakariifjúsági olimpia programjába, s azért dolgozunk, hogy megteremtsük az esélyt a bemutatkozására a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon. A szabályai egyszerűek, a nézők számára is könnyen érthetőek, nagy sikert aratott a legutóbbi, 2019-es Strandvilágjátékokon Dohában. A strandbirkózás bevonása erősíteni fogja a hagyományos birkózás olimpiai presztízsét.”

Az említett tavalyi világjátékokon szerepeltek honfitársaink is a homokon, a legjobb eredményt a szőnyegen Eb-2., U23-as Európa-bajnok Németh Zsanett érte el az ezüstérmével.

A magyar szövetség (MBSZ) minden megtesz a szakág további erősítésért, ezért idén három helyszínből álló országos bajnoki sorozatot szervezett: július 18-án a dorogi Pala Beachen, augusztus elsején Balatonfüreden, augusztus 15-én pedig a budakalászi Lupa Beachen csaphatnak össze egymással hazánk legjobb strandbirkózói különböző korosztályokban és kategóriákban.

A felnőttek és az U18-asok között a helyezésekért olimpiai pontok is járnak, jelezve a sorozat sportértékét

A strandbirkózás szabályrendszeréről, valamint a magyarországi versenysorozat további részleteiről még beszámolunk, s szívesen invitáljuk a sajtó képviselőit a látványosnak, izgalmasnak ígérkező eseményekre.

SportXpert.hu

 

rendőrökre

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük