Szanyi Tibor: Számoljunk csak, mert az ‘adat’ lett az egyes számú kincs

Manapság az embernek több híroldalt is fel kell keresnie, mire a talált hírmozaikdarabokból összeáll egy érthető kép, és némi adat amivel számoljunk csak!

Ebben a régióban nagyjából 40 orvos jut tízezer lakosra

Az egyik internetes újság azt kürtölte világgá, hogy a nemzetközi szolidaritás jegyében Szlovákia 50 magyar önkéntes (!) orvost keres, hogy a hétvégén esedékes, gyakorlatilag minden szlovák állampolgárra kiterjedő vírustesztelés elvégzésében segédkezzenek.

Jaj, de szépen hangzik! Ám gondoljunk csak bele! Van egy pici ország, amely elvileg mind az 5,5 millió polgárát tesztre hívja ezen az hétvégén, hogy egy igazi és egyidejű képet kapjon a fertőzöttségük szintjéről. Igen ám, csakhogy a nagy művelet nyilván meghaladja az orvosi kapacitásokat, végtére is ebben a régióban nagyjából 40 orvos jut tízezer lakosra, azaz minden egyes orvosnak most 250 ember vizsgálatát kellene felügyelnie az ünnepi hétvégén. Ez alighanem fizikai képtelenség, így elviekben érthető a szlovák segítségkérés.

3 millió ingyenes szlovák mintavétel várható

A gyakorlat valószínűleg ettől eltérő. Az az állítás, hogy északi szomszédunk előzetesen csak 60 %-ban tudta feltölteni a monstre produkcióhoz szükséges egészségügyi állományát, alighanem kiterjeszthető a lakosság tesztelési hajlandósági arányára is, tehát hozzávetőlegesen 3 millió ingyenes szlovák mintavétel várható. Nos, ez azért ugyancsak hatalmas szám, és nyilván hallatlan erőfeszítéseket igényel.

A Szlovákiánál majdnem kétszer népesebb Magyarországon ezidáig picit több, mint 1 millió tesztet végeztek, s egyelőre ismeretlen hányadában sajnos az érintettek zsebére. Nos, a nem is oly rég még lenézett Szlovákia – az arányokat nézve – most ötször annyi tesztet fog végezni, mint mi magyarok, ezidáig.

Az ‘adat’ lett az egyes számú kincs

A szlovák mintavétel elképesztő számossága persze olyan adattömeghez fogja juttatni az ottani hatóságokat, amelyekről a világ többi részén csak álmodhatnak. Ezzel párhuzamosan viszont az várható, hogy tót testvéreink sokkal eredményesebben veszik majd fel a vírussal a küzdelmet, mint mások. És tulajdonképpen igazuk van, amikor önkéntes orvosokat keresnek, hiszen napjainkban az ‘adat’ lett az egyes számú kincs, amiből ilyetén mód most a ő határaikon túliak is bizonyosan részesedhetnek.

“Ha csak úgy nem!”

Egyes híradások szerint a kért 50 magyar orvoshoz képest 200-an fognak útnak indulni. Ha valakinek esetleg kitágulna a pupillája, hogy a magyar médiában végsőkig elcsigázottnak, elegánsabban szólva is rendkívül leterheltnek mutatott hazai orvosok miért ugranak ilyen lelkesen az ünnepi hétvégére eső őszi nyirkosságban egy kis szlovákiai önkéntes munkára, akkor valószínűleg az az igaz magyarázat, amelyet egy másik hírportál tudatott, hogy a jelentkezőknek napi 1.000 euró (360.000 forint) díjazást ígért a magyar külügyminisztérium, hogy megmutathassa, milyen hatalmas kapacitásokat tudunk idehaza nélkülözni.

Ám ha Magyarország erőforrásaiból ilyen vastagon futja, akkor megkockáztatom, hogy a hétvégi napokon ügyeletet adó vagy hétvégi műszakba osztott magyar orvosok általában is kapjanak ezer eurós napidíjat, s mondjuk ennek a felét a szakszemélyzet tagjai! Idehaza.

No, ekkor lenne a magyar egészségügyi dolgozók számára eszem-iszom, dínom-dánom! Részemről tulajdonképpen ez rendben lenne.

Nézzük a számokat a többi tükrében!

Egy harmadik újság azt hírölte, hogy bölcs (állami és magán) hazafiak a minap létrehozták Magyarország második legnagyobb bankcsoportját, amelynek értéke 750 milliárd forint. Hoppá! Ez kísértetiesen ugyanaz az összeg, mint amennyit Szíjjártó külügyminiszter elpukkantott a pénzünkből – amúgy – feleslegeges járványügyi csecsebecsékre, vagyis használhatatlan lélegeztető gépekre és hasonlókra. Szóval pont annyi felesleges “védekezési” eszközünk lett, mint amennyi a második legnagyobb hazai bank értéke. Mindösszesen három mészároslőrincnyi magánvagyon léptékében…

Abszolúte nem csodálnám, ha egy szép napon kiderülne, hogy Orbán Viktornak fogalma sem volt vagy sincs erről az egészről, s a decens Varga Mihály igazából a trónkövetelő Lázár Jánossal fogott össze, hogy legyen már akkora közegészségügyi és anyagi csőd, hogy végleg el lehessen küldeni a főnöküket Grazba. Máskülönben nincs magyarázatom a zsúfolt focimeccsekre sem.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük