Orbán, a hálapénz és az orvosok zsarolása

A Fideszes egészségügyi “reform” keretében Orbánék megtiltják a hálapénz elfogadását, ami ezzel bűncselekménnyé válik. Mondván, hogy mostantól az állami szférában dolgozó orvos sokat keres, nincs szüksége erre. De valóban így van ez?

Átverés az egész megint

Az eddig is hatályos Btk szerint ugyanis vesztegetést követ el, aki az adott szervezet tevékenységével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, avagy a jogtalan előnyt vagy ennek ígéretét elfogadja, illetve a rá tekintettel harmadik személynek adott vagy ígért jogtalan előny kérőjével vagy elfogadójával egyetért. A régi Btk, az 1978 évi 4. törvény kis eltérések hasonló szöveget tartalmazott. Ha az elkövető önálló intézkedésre jogosult személy, akkor súlyosabban büntetendő a cselekménye.

Mindenek előtt nézzük meg, valójában miért ad a beteg hálapénz, sokszor előre?!

Egyetértek atyai jó barátommal, a sajnos már elhunyt budapesti professzorral, Dr.Ádám György műhibaperes ügyvéddel, aki szerint a hálapénz nem más, mint színtiszta korrupció, amit már évtizedek óta büntet a törvény. Akkor miért nem indulnak eljárások? Azért mert az ügyészség évtizedek óta politikai okból nem emel vádat senki ellen, noha a törvény szövegéből ez következne egyértelműen! Ebben sajnos egyes bírák is benne vannak… Ugyanis ez esetben lefejeznék az orvosi kart, sok ember kerülne börtönbe. Ezért inkább az állami büntető hatalom becsukja a szemét! Ez a Kard és a Szike szövetsége!

A hatályos törvények szerint a biztosított betegnek a gyógyítás jár ingyen, azért nem kell fizetnie

Ha tehát mégis ad a Btk-ban írt előnyt, pl. pénzt az orvosnak, akkor ez jogtalan, tehát megvalósul a bűncselekmény. Csak aki hazudni akar a valóságról, az nem ismeri el, hogy a hálapénz nem, vagy nem pusztán a hála kifejezése! A beteg tudja, hogy legközelebb is lehet beteg, sőt még kontrollra is kell járnia. Beteg lehet a gyereke, az anyja stb., ha nem akar órákat sorban állni, ágyat akar kapni a kórterembe, korábbi vizsgálati, műtéti időpontot szeretne, akkor fizet. Az orvos pedig, aki a törvény szerint önálló intézkedésre jogosult személy, elteszi a pénzt! Aztán lesz ágy, korábbi műtét stb.

Kornai János, a Harvard Egyetem közgazdász professzora már a szocializmusban megírta a Hiány című könyvét

Ebben az akkori magyar társadalmat, gazdaságot hiánygazdaságként jellemezte annak kimondásával, hogy a hiány folyamatosan újratermeli magát. Emlékszünk, hogy sose voltak olyan minőségű termékeink, mint a feljett Nyugatnak. Rohantunk Bécsbe vásárolni, jött a Gorenje hűtő a tetőcsomagtartón stb. Ez igaz volt az egészségügyre is azzal, hogy akkor még legalább mindenki számára elérhető volt. Ennek a kapitalizmusban vége lett.

Mára a magyar egészségügy összedőlni látszik

Gyurcsány Ferenc ezt felismerte, kimondta, hogy meg kellene értetni a néppel, nincs ingyen ebéd. Elkezdett egy egészségügyi reformot. A vizitdíj rövid ideig tartó bevezetése az akkor még Fidesz szavazó orvos ismerősöm szerint is megoldotta a háziorvosi prakszisa kötségeinek finanszíroztását. A megmaradó bevétel lehetett jövedelem, illetve fejlesztésre is fordíthatta. De az orvosbárók érdekét ez sértette, kevesebb lett a hálapénz, meg az orvos társadalom alapvetően konzervatív, jobboldali beállítottságú. Hát a Fidesz biztatására csaholva estek neki Gyurcsánynak, meg a reformnak. Leragasztották a vizitdíj automatákat a betegek jogaira hivatkozva, hogy ez ellátás ingyen jár! Aztán a másik kezükkel kitárták a fehér köpeny zsebét, hogy oda tegye a polgár a borítékot. Hánynom kellett tőlük akkor is, ma is!

Az eredményt látjuk

Mára a betegek egymással harcolnak folyosókon, a recepción a mielőbbi gyors ellátásért, szó szerint az életükért! A szólamokban ingyenes az egészségügy, de kapcsolatok vagy pénz nélkül nem lehet hozzájutni a törvény szerint a beteget megillető megfelelő ellátáshoz. A Kornai által megírt hiány soha nem látott szintre emelkedett. Nincs wc papír, normális ágy. Adott orvosi beavatkozásoknál meghatározott számút végezhet el csak egy kórház vagy osztály. Ez az ún. volumen korlátozás. Ha nem kerülsz be a keretbe, akkor véged van vagy nyomorék maradsz! Hát persze, hogy összeszeded a nyomorult filléreidet és betömöd az orvos zsebébe,csak mielőbb gyógyítsa meg a kislányodat!

Tehát szögezzük le!

Amíg hiány van, addig lesz hálapénz. Amíg hálapénz van, addig van korrupció. Orbán megint egy voluntarista, a valóságot figyelmen kívül hagyó, önkényuralmi intézkedést hozott a hálapénz betiltásával. De elárulom, neki nem is célja a hálapénz megszüntetése! Ha ez lenne a valós cél, akkor Polt már régen több ezer vádat emeletethetett volna a hatályos Btk. alkalmazásával orvosok ellen. De nem tette.

Orbán célja az orvosok zsarolhatóvá tétele!

Aki nem tetszik, arra akár provokátorok is ráküldhetők egy diktafonnal a zsebben. Megvádolható bárki, aki nem gazsulál a Főmérnöknek! Vagy a pénzt el sem fogadó, tisztességes orvos is kinyírható hamis váddal!

Szóval egyáltalán nem kedves Viktor!

A hálapénzt nem úgy kell megszüntetni, hogy törvénnyel betiltjuk, mert az valójában évtizedek óta bűncselekmény! Ezzel a valóságot tiltod csak be, a létező Hiányt! A megoldás ennél sokkal egyszerűbb, bár a Fidesz számára elfogadhatatlan! Ha valamiből van elég, senkinek nem jut eszébe, hogy kenőpénzt fizessen érte! Nem kellene a nép pénzét pl. az egészségügytől ellopni! A milliárdokat nem áltulajdonos Mészáros Lőrincek, Szijj Lászlók stb. zsebébe kellene tenni! Nem stadionokat kellene építeni, mert túlárazva abból jól lehet lopni! Nem a Balaton felvásárolni a családnak, nem a divat ipart beletenni Ráhelke zsebébe a turizmussal együtt! Nem német autó és fegyvergyárakat pénzelni, hogy visszafogják a zsarnok rendszered ellen tiltakozni készülő német politikusokat!

Hanem Embernek kellene lenni! A Hazáért dolgozni, nem pedig a saját beteg hatalmad totálissá tételéért! Nem túl bonyolult ez. De ezt te sose fogod megérteni. Ezért buksz meg hamarosan!

Andrássy udvar

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük