Jávor Benedek: Szijjártó diplomáciai hadüzenete

Ha valaki a Fidesz és a Néppárt kapcsolatának jövőjére kíváncsi, keresse fel Szijjártó Péter facebook oldalát. Az elmúlt 24 órában a holland Szabadságpárt, a Dán Néppárt és a Finnek Pártja vezetőivel találkozott egy gyors Hága-Koppenhága-Helsinki túrán.

Mindhárom párt a szélsőjobboldali,

még a lengyel PiS ECR frakciójától is jobbra álló ID frakció tagjai az Európai Parlamentben. Szijjártó – persze államköltségen intézve a pártügyeit, hisz párt és állam Magyarországon már rég szétválaszthatatlanul összefolyt – nem találkozott az adott ország külügyminisztereivel, sem a néppárti tagpártok képviselőivel, csak a szélsőjobbos pártok vezetőivel.

Ez diplomáciai protokoll szempontjából is lényegében hadüzenet, azt adja az érintettek tudtára, hogy nincs dolga velük. A Fidesznek vége a Néppártban.

Két forgatókönyv lehetséges

 • Az első, hogy a Fidesz az ID frakcióba lép be.
 • A második, hogy arról tárgyaltak, hogy a három érintett párt lépjen ki az ID csoportból, és csatlakozzon az ECR frakcióhoz. A Fidesz 12 képviselőjével és a 2 finn valamint 1-1 dán és holland képviselővel 78 fősre duzzadó ECR így az ID helyét átvéve az EP negyedik legnagyobb frakciója lehet. Tekintve a lengyel szövetség fontosságát, a másodikat tartom esélyesebbnek.

Háttér….

Budapest–Hága–Koppenhága–Helsinki–Budapest. Ez volt csütörtök reggeltől ma reggelig tartó útvonal. Hágában találkozott Geert Wilderssel, a holland Szabadságpárt vezetőjével. Koppenhágában a Dán Néppárt első emberével, Morten Messerschmidttel tárgyalt. Aztán a finn fővárosban a Finnek Pártja frakcióvezetőjével, Ville Tavioval és Simo Gröönroos pártfőtitkárral. A téma hivatalosan mindhárom esetben a migráció és a bevándorlás volt. Mielőtt rátérnénk arra, hogy miért érdekes mindez, álljon itt Geert Wilders hírlevelének teljes tartalma, amelyet a miniszteri látogatás után küldött ki. Ezt írta Wilders:

“A szuverén országoknak saját törvényeik vannak. Magyarországnak is. Jó, hogy az őrült jogállamisági mechanizmust lerombolják! A PVV (a Szabadságpárt holland rövidítése) a Nexit-et akarja (Hollandia kilépését az EU-ból – a szerk.). Egy centet sem Olaszországnak vagy Magyarországnak, ehelyett belföldön költsük el a pénzünket. Most találkoztam Szijjártó magyar külügyminiszterrel.”

Ami ennél lényegesebb,

hogy a Szabadságpárt, a Dán Néppárt és a Finnek Pártja is ugyanahhoz az európai politikai közösséghez tartozik. Ők a szélsőjobboldaliak, populisták és EU-ellenesek – amint az Wilders megjegyzéséből is kitűnik. Az Európai Parlamentben mindhárom pártnak van képviselője (a háromnak összesen négy) abban a frakcióban, amely a kisebbek közé tartozik az EP-ben. Ez az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport. Ide tartozik például az olasz Liga, Matteo Salvini pártja, vagy a belga Flamand Érdek – mindkettőhöz szoros barátság fűzi a fideszes politikusokat.

Szijjártó nem pártemberként, hanem külügyminiszterként utazott, és a fotóik tanúbizonysága szerint az állami különgépet vette igénybe. A következő kérdések merülnek fel:

Vajon a Fidesz kibérelte-e a repülőgépet és az összes ezzel kapcsolatos költséget térítette-e?

 • A külügyminiszter miért nem a hivatalos állami vezetőkkel tartja a kapcsolatot külföldi útja során, hazája képviseletében?
 • A pártügyeket miért a hivatalos, külügyminiszteri minősége keretein belül intézi Szijjártó?
 • Ehhez az úthoz milyen, az ország egészét érintő nemzeti érdekek fűződtek?

Semmiben nem változtat a lényegen, de álljon itt, hogy Facebook-bejegyzése alapján Szijjártó Hágában részt vett egy nagykövetségi találkozón és az autóból felhívta az Európa Tanács főtitkárát, Marija Pejčinović Burićot. (Forrás)

egyezkednek

Egy hozzászólás itt: “Jávor Benedek: Szijjártó diplomáciai hadüzenete

 • 2020.12.12 - 06:33
  Közvetlen hivatkozás

  Gratulalok merkelnek, na meg az EPP osszes beszari vezetojenek, akik nem mernek kiallni a sajat velemenyuk mellett, ha konkret szavazasra kerul a sor. Most aztan lehet latni, hogy mennyire jogallami alapu a magyar tarsadalom, es mennyire rugja fel meg a sajat torvenyeit is ez a mocskos maffiozo bagazs….

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük