Szijjártó szerint csak semmi migráció! - Megemelt magyar kontingens: már 75 katonánk állomásozhat Maliban! - Városi Kurír

Sorting by

×

Szijjártó szerint csak semmi migráció! – Megemelt magyar kontingens: már 75 katonánk állomásozhat Maliban!

A jövő egyik kritikus migrációs kiindulópontja Afrika szubszaharai térsége lesz, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy meggátoljuk az újabb migrációs hullámok kiindulását a térségből – írta közösségi oldalán Szijjártó külügyminiszter. Azt nem részletezte, hogy eddig 25 főben maximáltuk a magyar haderőt, így most ez a szám felugrik 75-re.

Hirdetés

„Úgy döntöttünk, hogy háromszorosára növeljük a magyar szerepvállalást”

az Európai Unió franciák által vezetett Száhel-térségi műveletében – jelentette be a Facebookon Szijjártó Péter külügyminiszter. „Egyúttal javasoljuk, hogy ez legyen az Európai Unió egyik legjelentősebb afrikai szerepvállalása a jövőben” – tette hozzá a tárcavezető.

Szijjártó  szerint a magyar kontingens megerősítését az indokolja, hogy

„jövő egyik kritikus migrációs kiindulópontja Afrika szubszaharai térsége lesz. Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy meggátoljuk az újabb migrációs hullámok kiindulását a térségből”.

Az Európai Unió 2013 óta van jelen a polgárháború és terrorizmus sújtotta Maliban, hivatalosan kiképzőmisszión. Az unió 2020 tavaszán úgy határozott, hogy kiterjeszti, és 2024 májusáig meghosszabbítja a művelet mandátumát, amihez a következő négy évre 133,7 millió eurós megemelt költségvetést rendelt.

Magyarország 2020 elején egyszer már növelte a kontingens létszámát,

a vonatkozó kormányhatározat legfeljebb 25 főben – váltási időszakban legfeljebb 50 főben – határozza meg a Maliban szolgálatot teljesítő magyar honvédek létszámát.

Szijjártó
illusztráció Városi Kurír

Nem mellesleg!

A migránsok a globális társadalom összes kirekesztettjének jelképei – mondta Ferenc pápa -ahogy akkor megírtuk–  2019 júliusában a vatikáni Szent Péter-bazilikában, hat évvel azután, hogy látogatást tett a menekülteket gyakran fogadó Lampedusa szigetén. A katolikus egyházfő miséjén 250 menekült és aktivista vett részt. A szentbeszédben Ferenc pápa aláhúzta, hogy a leggyengébbeket és a legsérülékenyebbeket segíteni kell.

„A migránsok mindenekelőtt emberi lények” (…) „Emberek. Nem kizárólag társadalmi és migrációs kérdések tárgyai. Nem csak migránsokról van szó!”

– tette hozzá.

„Ők azok a kizsákmányolt és elhagyott emberek, akik a sivatagban haldokolnak, ők azok, akiket megkínoznak, akikkel rosszul bánnak, és akiket megerőszakolnak a börtöntáborokban, ők azok, akik szembe szállnak a dühöngő tenger hullámaival, és ők azok, akiket magukra hagynak az ideiglenesnek nevezett fogadótáborokban”

– jegyezte meg a katolikus egyházfő.

2013. július 8-án, mindössze négy hónappal pápává választása után, de még a nagy menekülthullám előtt Ferenc pápa felkereste az olaszországi Lampedusán fekvő fogadótábort, ahol elutasította a menekültekkel szembeni közöny globalizációját. Azóta többször szólalt fel a háborúk és a nyomor elől menekülőkért, és kelt ki határozottan az európai országok elutasító magatartása ellen.

Valahogy így kellene közelíteni a kérdéshez, Miniszter úr!

Szijjártó
illusztráció: V.K.

 

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Szijjártó szerint csak semmi migráció! – Megemelt magyar kontingens: már 75 katonánk állomásozhat Maliban!

  • 2021.03.16 - 21:33
    Közvetlen hivatkozás

    Igen egy virus pandemiában ez a legfontosabb ezeknek az elmebeteg fidesz idiótáknak…remélerm mindenért megfizettek aljas banda ,,,

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.